Traian Băsescu arată cu degetul spre Arafat după inundaţii: „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni”

Fostul președinte al României Traian Băsescu spune că dacă Guvernul României ar fi alertat oamenii cu privire la inundațiile care urmau să aibă loc la Galați, mulți oameni ar fi reușit să își salveze lucrurile sau măcar animalele din bătătură.
Filip Stan
19 sept. 2024, 19:59
Traian Băsescu arată cu degetul spre Arafat după inundaţii:

Traian Băsescu a izbucnit din cauza inundațiilor.  „RO-ALERT. Guvernul inundat de incompetenţă”, își începe Băsescu textul de pe Facebook.

RO-ALERT, un sistem care nu a fost folosit la Galaţi pentru a nu panica oamenii. Asta este explicaţia neghioabă a unui responsabil de funcţionarea sistemului RO-ALERT.

Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni, cu certitudine dezastrul cauzat de ape în gospodării ar fi fost mult mai mic.

Noi alerte COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Sunt vizate inclusiv zonele lovite de viitură

Cu un mesaj RO-ALERT lansat în timp util, oamenii şi-ar fi salvat lucrurile din gospodărie urcându-le în podurile caselor, şi-ar fi pus în maşini bătrânii, vecinii bolnavi, actele, lucruri mărunte şi se refugiau în locuri mai sigure sau şi-ar fi dezlegat câinii şi îşi duceau animalele pe locuri mai ridicate. Efectele neavertizării populaţiei inclusiv prin RO-ALERT le vedem. Mii de case distruse, mii de oameni trebuie să-şi ia viaţa de la capăt. Oare va răspunde cineva?
Acesta este un mesaj RO-ALERT pentru viitură de incompetenţă la guvern”, încheie Traian Băsescu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu știa că vor avea loc inundații pentru că nu a fost informat. De asemenea, el a fost întrebat de ce nu au fost luate măsuri având în vedere că oamenii din judeţul Galaţi s-au mai confruntat cu inundaţii şi în trecut. „În primul rând, eu n-am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi că cu natura nu poţi să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiştii şi de la Iaşi, fiindcă ei ţin ca organizare administrativă de Iaşi, şi experţii de la Apele Române din Bucureşti. Am făcut o solicitare şi către mediul academic, Universitatea de Construcţii, să vedem dacă se poate lua sau se pot face anumite investiţii ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape de trei ori mai mare. Era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii”, a conchis Ciolacu.

Viitura de pe Dunăre va atinge valori maxime de până la 9500 mc/s în România la sfârşitul lunii

În perioada 28-29 septembrie, România se va confrunta cu o viitură semnificativă pe Dunăre, debitele fiind estimate să atingă valori maxime de 9200-9500 mc/s, anunţă Apele Române.

Conform prognozelor INHGA, debitele Dunării vor creşte semnificativ, ajungând pe 25 septembrie la 8500 mc/s, aproape dublu faţă de valoarea actuală de 4200 mc/s şi cu mult peste media multianuală a lunii septembrie, de 3800 mc/s.

Plouă cu găleata, se anunţă noi inundaţii. Şi Dunărea ar putea ieşi din matcă, autorităţile sunt în stare de alertă

Pe sectorul românesc al Dunării, în aval de staţia hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt pregătite să asigure tranzitarea în siguranţă a viiturii, care se va propaga pe o durată de până la 7 zile.

Echipele Apele Române din cele 7 Administraţii Bazinale de Apă stau în alertă, monitorizând linia de apărare de 1100 km şi transmiţând datele de la cele 18 staţii hidrometrice pentru elaborarea prognozelor.

În Ungaria, apele Dunării au continuat să crească joi. Feriboturile de-a lungul Dunărării au fost, la rândul lor, oprite. Apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale capitalei Budapesta şi ameninţă să ajungă la liniile de tramvai şi de metrou, ajungând chiar şi în clădirea Parlamentului, situată pe malul fluviului, scrie ABC News.

Ciucă face apel la autorităţi să se pregătească de viitura care vine pe Dunăre

„Pentru evitarea altor tragedii cauzate de inundaţii, fac apel la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru viitura care vine pe fluviu. Specialiştii au estimat deja perioada şi debitul aşteptat, după ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta. E obligatoriu să garantăm siguranţa oamenilor şi să limităm pagubele materiale”, susţine Nicolae Ciucă.

El spune că a vorbit cu ministrul Mediului, care a avut deja o şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă şi va merge pentru a inspecta zonele critice care au fost avariate la inundaţiile din 2006 şi 2013. De asemenea, Mircea Fechet a solicitat reverificarea tuturor digurilor.

Ciucă susţine că şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a asigurat că hidrocentrala Porţile de Fier I este pregătită să tranziteze viitura, pentru a mai reduce debitul Dunării.

„Cu toate acestea, avertizez autorităţile competente să nu se bazeze doar pe capacităţile acestor amenajări, fie ele hidrocentrale sau diguri. O spun din nou: e obligatoriu să intervenim din timp pentru a proteja oamenii şi proprietăţile lor”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România între 28 şi 29 septembrie, cu debite de până la 9500 mc/s, a anunţat joi Apele Române.

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Ion Iliescu a fost supus unei noi intervenții! Anunț de ultimă oră despre starea de sănătate a fostului președinte
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Fabrica istorică a Bucureștiului, demolată. Mega-proiectul de peste 1 miliard de euro care îi va lua locul
Capital.ro
România l-a pierdut pe cel mai iubit actor. Marele maestru joacă acum în ceruri
Playtech.ro
Afacerea din România care a pornit cu un chioșc, iar acum a cucerit străinătatea. De la covrigi simpli la o afacere de 100 de milioane de euro
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Coreea de Nord a pierdut peste jumătate din trupele trimise Rusiei. Ar putea trupele nord-coreene să fie desfășurate la granița cu Ucraina?
wowbiz.ro
Imagini de infarct cu Ioana Tufaru în costum de baie la plajă în Eforie! Vacanță pe buget de criză: 40 lei/zi
Spynews
Discuții aprinse pe ponton la Snagov. Laurențiu Reghecampf a venit să ia barca! A venit poliția
Spynews
Când a aflat Dan Alexa de presupusa infidelitate a soției sale! Susține că el a filmat imaginile cu ea ieșind din casa altui bărbat: ”Mi-a luat nevasta”
Evz.ro
Tehnologia lovește în România. Multă lume va ajunge fără job
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Un nou cuplu controversat. Ea e psihologă de 26 de ani, iar el e un milionar de 64 de ani
kanald.ro
 O fetiță de doar doi ani s-a prăbușit de la etajul unui bloc din cartierul Bucureștii Noi
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf se duce în instanţă! Sexy impresara a intrat în mare belea, după scandalul de la Snagov și...
Playsport.ro
Câți bani poți scoate de la bancomat fie că e Banca Transilvania, BRD, ING sau oricare alta, dacă ai card de...
Capital.ro
Taxa pe care românii care stau la bloc sunt obligați să o plătească! Trebuie să achite lună de lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
stirilekanald.ro
Iulia a murit lovită de tren, în timp ce asculta muzică în căști. Fata nici nu împlinise 18 ani
Asta mai lipsea. Grevă generală
MediaFlux
Plata prin SMS a biletelor de transport în comun CT Bus, interzisă la Constanța! Orașul turistic a rămas în urmă în plin sezon estival
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine achită nota de plată a crizei politice românești: durează prea mult și… aparatul taxează!