Traian Băsescu, ceartă aprigă în Senat, cu vicepremierul Paul Stănescu: „Iarna nu-i ca vara? Aţi ajuns şi voi la concluzia asta?”

Construcţia de autostrăzi a constituit, marţi, temă de dispută între senatorii Paul Stănescu şi Traian Băsescu în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului la moţiunea simplă "Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE".

10 apr. 2018, 16:11
Traian Băsescu, ceartă aprigă în Senat, cu vicepremierul Paul Stănescu: „Iarna nu-i ca vara? Aţi ajuns şi voi la concluzia asta?”

Senatorul PMP Traian Băsescu a dorit să afle numărul de contracte semnate pentru construcţia de autostrăzi din 2016 până în prezent.

Eu nu cer să vă daţi demisia, îmi voi face datoria să votez pentru susţinerea moţiunii, dar vă dau un minut din cele trei ale mele să îmi răspundeţi la o întrebare: câte contracte s-au semnat de la alegerile din 2016 şi până astăzi pentru autostrăzi, căi ferate, pe Coridoarele 4, adică Constanţa-Nădlac sau Constanţa-Curtici, (…) având în vedere Piteşti-Sibiu, câte contracte s-au semnat din bani europeni (…), Giurgiu – Bucureşti – Focşani – Bacău – Iaşi – Albiţa şi câte contracte s-au semnat pe Coridorul pan-european numărul 7, adică Dunăre?„, a întrebat Băsescu.

Vicepremierul Paul Stănescu a replicat că îşi aminteşte că Băsescu susţinea cu mulţi ani în urmă că România nu are nevoie de autostrăzi.

Citeşte şi Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene a picat

Mi-aduc aminte că domnia sa ne spunea cu mulţi ani în urmă că n-avem nevoie de autostrăzi. Dar aşa e omul, se mai schimbă. Sigur apreciem interesul pe care Opoziţia parlamentară îl arată vizavi de absorbţia fondurilor europene şi sper că demersul dumneavoastră să nu fie doar unul politicianist. Spun asta pentru că în 2016, dragi colegi din PNL, Guvernul Cioloş, pe care l-aţi susţinut, a avut absorbţie zero. N-am văzut aceeaşi preocupare din partea dumneavoastră, nici când Guvernul Boc avea absorbţie de 3,5% în doi ani de guvernare, nu v-am vazut să fiţi aşa de îngrijoraţi, nici pe dumneavoastră, dragi colegi de la PMP„, a spus Stănescu.

Fostul şef de stat a explicat că în perioada la care s-a referit Paul Stănescu, România nu era membru al Uniunii Europene şi nu beneficia de fonduri nerambursabile.

Vreau să vă aduc aminte, domnule Stănescu, că vă legaţi de o afirmaţie din 1997, când România era în încetare de plăţi, iar prioritatea transporturilor atunci era reabilitarea infrastructurii existente. Dacă veniţi din Oltenia până la Bucureşti cu maşina veniţi pe drumuri naţionale reabilitate în timpul meu. Sau dacă vă duceţi în Moldova până la Iaşi – drumul ăla pe patru benzi. Sau dacă mergeţi pe Valea Oltului, zonele pe trei benzi sunt făcute înainte ca România să fie membru UE şi când nu avea bani nerambursabili la dispoziţie. Nu mă aşteptam să continuaţi minciuna. Dacă aşa vreţi să guvernaţi până la capăt, vă prezint o catastrofă, domnule Stănescu (…) Iarna nu-i ca vara? Aţi ajuns şi voi la concluzia asta? (…) Sunteţi la guvernare din 2012, luna mai, şi n-aţi pregătit deloc absorbţia fondurilor UE, deşi premierul maimuţă pe care îl aveaţi atunci spunea că 43 de miliarde sunt bani prea puţini obţinuţi de Băsescu de la UE. Iată că nu reuşiţi să cheltuiţi nimic din ei pentru un tronson de autostradă (…) Şi nu încercaţi să mai aruncaţi în trecut tot ce n-aţi făcut. Aruncaţi în capul vostru tot ce n-aţi făcut„, a replicat Traian Băsescu.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de marţi, moţiunea simplă „Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE” împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP.

În favoarea moţiunii au votat 40 senatori, 72 s-au pronunţat împotrivă, unul s-a abţinut. Votul a fost secret electronic.