Traian Băsescu, chemat la audieri în Parlament în scandalul ofiţerului sub acoperire, candidat la Preşedinţie

Traian Băsescu ar putea fi chemat la audieri în Parlament în scandalul ofiţerului sub acoperire care vrea să candideze la alegerile prezidenţiale din toamnă, informează România TV. Reprezentanţii PDL şi PNL au depus, marţi, cererea privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă şi solicită invitarea şefului statului la comisie pentru a explica  declaraţia privind existenţa unui fost ofiţer acoperit între prezidenţiabili.

16 sept. 2014, 13:06
Traian Băsescu, chemat la audieri în Parlament în scandalul ofiţerului sub acoperire, candidat la Preşedinţie

Alianţa Creştin-Liberală a depus, marţi, cererea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivelul Camerei Deputaţilor referitoare la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind existenţa unui ofiţer acoperit printre candidaţii la prezidenţiale.

„Am înregistrat astăzi (n.r. marţi) cererea noastră adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă la nivelul Camerei Deputaţilor pentru a lămuri această informaţie lansată în spaţiul public de preşedintele Traian Băsescu cum că unul dintre candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat este ofiţer acoperit”, a anunţat liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, într-o conferinţă de presă comună cu liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.

Democrat-liberalul a arătat că această cerere are la bază Constituţia şi Regulamentul Camerei Deputaţilor şi este semnată de 109 deputaţi PNL şi PDL. Gheorghe a precizat că ACL solicită invitarea preşedintelui Traian Băsescu, a candidaţilor şi a reprezentanţilor serviciilor de informaţii la această comisie.

Johannis: Nu cred că există un ofiţer acoperit printre candidaţi. E o fumigenă marca Băsescu

„Sperăm ca, în zece, 12 zile sau maximum 14 zile şi cu sprijinul dlui preşedinte Traian Băsescu pe care îl solicităm să dea curs invitaţiei acestei comisii, să lămurim acest aspect foarte, foarte important pentru curăţenia şi pentru ca această campanie electorală să nu fie umbrită sau ştirbită de acuzaţii care nu pot fi probate. Sperăm ca toţi candidaţii înscrişi în cursă să răspundă solicitărilor comisiei şi mai ales pentru că nu vrem să planeze nicio suspiciune asupra serviciilor de informaţii credem că şi ele au interesul să lămurească această problemă. Sub nicio formă intenţia noastră nu este de a arunca vreo umbră asupra activităţii acestui serviciu, dar aspectul, problematica ridicată de preşedintele Traian Băsescu este foarte importantă şi foarte gravă şi nu poate fi lăsată nelămurită„, a precizat liderul deputaţilor PDL.

Potrivit acestuia, în noua structură vor fi propuşi să facă parte membri ai comisiilor parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor speciale pentru a nu exista discuţii cu privire la calitatea de a beneficia de informaţii strict secrete.

Liderul deputaţilor democrat-liberali a făcut apel la PSD să susţină înfiinţarea acestei comisii de anchetă: „PSD, dacă nu are nimic de ascuns, dacă Victor Ponta nu este cel spre care se îndreaptă afirmaţiile preşedintelui, să susţină prin grupul parlamentar pe care îl are în Cameră această iniţiativă a noastră.”

George Scutaru a precizat că cel mai probabil solicitarea ACL va fi discutată miercuri în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Pavel Abraham demontează acuzaţiile lui Traian Băsescu: Nu poate şti cine e ofiţer acoperit VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că înainte de a-şi depune candidaturile cei care candidează la Preşedinţie ar trebui să menţioneze în CV dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi, arătând că ştie că printre aceştia există oameni care ar avea astfel de lucruri de ascuns.

„Candidaţii au timp înainte de a-şi depune candidaturile să spună public, să-şi completeze CV-ul, dacă au fost cumva ofiţeri acoperiţi sau nu”, a spus şeful statului la B1 TV.

Comisiile de control ale SRI şi SIE din Parlament ar trebui să îi audieze pe directorii celor două instituţii şi să lămurească subiectul deschis de preşedintele Traian Băsescu privind un presupus ofiţer acoperit printre prezidenţiabili, a afirmat joi europarlamentarul Monica Macovei, punctând că nu este şi nu a fost ofiţer acoperit. 

Şi prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis declara că preşedintele Traian Băsescu „are obligaţia să spună cine este ofiţerul sub acoperire care candidează la preşedinţie”. 

Ponta: E evident că nu la mine se referea domnul Băsescu când vorbea despre ofiţerul sub acoperire

Premierul Victor Ponta a declarat că este ‘evident’ că preşedintele Traian Băsescu nu se referea la persoana sa când vorbea despre un candidat la alegerile prezidenţiale care ar fi ofiţer sub acoperire, pentru că tot preşedintele afirmase că i-a verificat pe toţi membrii guvernului său.