DOSARUL răpirii jurnaliştilor. Traian Băsescu: Chestia asta cu „eu i-am răpit singur” …

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit luni, într-un interviu, despre episodul jurnaliştilor români răpiţi în Irak. În acest sens, fostul şef de stat a precizat că Omar Hayssam a fost cel care a plănuit totul. "Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, în câteva zile", a declarat Traian Băsescu. Tot el menţionează că desecretizarea acestui dosar ar însemna "să se facă public modul de operare, ori nu se poate acest lucru", a spus fostul preşedinte. Desecretizarea înseamnă să se facă public modul de operare, ori nu se poate acest lucru. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, Citeste mai mult: adev.ro/nntewc Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, Citeste mai mult: adev.ro/nntewc Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, Citeste mai mult: adev.ro/nntewc oric, da. Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, în câteva zile. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc oric, da. Întâi a plănuit-o ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, în câteva zile. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc

04 mai 2015, 10:06
DOSARUL răpirii jurnaliştilor. Traian Băsescu: Chestia asta cu „eu i-am răpit singur” …
Traian Băsescu a dezvăluit la Adevărul Live cum a simţit primul moment de cumpănă, din postura de preşedinte, şi anume răpirea jurnaliştilor în Irak.
 
„Eram în Afganistan, la trupe, le vizitam. În drum spre casă am aflat de răpirea a trei jurnalişti români. Numele lor nu-mi spuneau nimic. Am început imediat acţiunile aşa cum sunt public cunoscute, dar şi secretizatate.
 
Documentele sunt secretizate pentru că ele arată un mod de operare. Desecretizarea înseamnă să se facă public modul de operare, ori nu se poate acest lucru. Nu sunt lucruri blamabile. Astfel de operaţiuni se fac cu un singur obiectiv: săvârşeşte scopul de a-i recupera.
 
Atunci mi-am dat seama ce înseamnă răpirea unui cetăţean. Este un act de terorism împotriva statului răpirea unor cetăţeni români. Statul trebuie să răspundă.
 
Fiind ziarişti, dvs., presa, aţi explodat. S-au făcut erori de comunicare, inclusiv din partea mea, din dorinţa de a găsi acel optim, din dorinţa de a secretiza partea care să nu fie făcută publică. Nu am avut nicio ieşire publică fără să o corelez cu celula de criză. Presiunea mediatică era atât de mare. Presa nu credea că ne-am interesat. Au apărut aberaţii care ne îngrijorau.
 
Chestia asta cu „Băsescu i-a răpit singur“ ca să-i aducă înapoi îi făceau preţioşi, pentru că informaţiile ajungeau şi la terorişti. Vă daţi seama ce bucurie pe cei care organizaseră răpirea”, a declarat Traian Băsescu.
 
Cu această ocazie, fostul şef de stat a adăugat că principalul vinovat de criza răpirii se face Omar Hayssam.
„Faptul că era nelipsit din deplasările externe, faptul că a afost la un pas de a fi pe listele PSD, m-au făcut să trag concluzia că mulţi vor avea probleme dacă acest om vorbeşte (…) 
 
Întâi a plănuit criza ca să-şi creeze condiţii să-i aducă, apoi a pierdut de sub control tot procesul, în câteva zile. S-a speriat de reacţia autorităţilor române şi au ajuns în mâna unor terorişti fără mamă, fără tată. Ziariştii români au fost ţinuţi în acelaşi loc unde a fost şi jurnalista franceză” a precizat Traian Băsescu.
 
Fostul preşedinte a adăugat că nu s-a plătit răscumpărare pentru jurnaliştii răpiţi pentru că „s-au găsit alte formule”.