Traian Băsescu: Nu am nicio reţinere să spun „mai daţi-i un mandat lui Kovesi”. Ce îi reproşează

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că "nu are nicio reţinere să spună «mai daţi-i un mandat lui Kovesi»". În schimb, acesta îi reproşează şefei DNA "recurgerea la arestări când avem atâţia demnitari cercetaţi în libertate". când avem atâţia demnitari cercetaţi în libertate. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc când avem atâţia demnitari cercetaţi în libertate. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc ând avem atâţia demnitari cercetaţi în libertate. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc ând avem atâţia demnitari cercetaţi în libertate. Citeste mai mult: adev.ro/nntewc

04 mai 2015, 09:17
Traian Băsescu: Nu am nicio reţinere să spun „mai daţi-i un mandat lui Kovesi”. Ce îi reproşează

Traian Băsescu a povestit la Adevărul live cum au fost descoperiţi cei doi procurori, Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi şi criteriul care a fost luat în considerare pentru numirea lor.

Citeşte şi: Traian Băsescu: NU l-am URÂT pe Năstase, am băut whiskey împreună. Pe Voiculescu nu mi l-am dorit prieten

„Pe acelaşi principiu, că trebuie să găsim oameni independenţi, a funcţionat şi ideea de numire a procurorilor. Despre Daniel Morar, nu ştiam ce ştie doamna Macovei, dar eu ştiam că exista un procuror care arestase un membru PD, când eram la guvernare.
 
M-am interesat cum se numeşte şi am spus că omul ăsta poate da o şansă şi poate fi o garanţie a independenţei. Pentru mine a fost foarte importantă Justiţia, serviciile secrete, să nu fie puse la îndoială din punctul de vedere al slugărniciei. Am aflat cum îl cheamă pe procuror, am sunat-o pe doamna Macovei. Cu siguranţă l-a testat şi mă bucur că a coincis punctul meu de vedere cu cel al ministrului Justiţiei”, a declarat Traian Băsescu la Adevărul live.
 
În ceea ce priveşte numirea Codruţei Kovesi la şefia DNA un criteriu important a fost faptul că era tânără.
 
„Povestea cu numirea doamnei Kovesi este mai interesantă. Am spus că trebuie să găsim un procuror care să nu fie suspectat de legături cu ce era atunci prin Parchet. Am cerut la Parchet sau ministerului Justiţiei o situaţie a procurorilor.
 
Am cerut datele despre toţi procurori: vechime, dosare. Mă uitam să fie tineri pentru că aveam problema cu elefanţii. Kovesi a avut toate datele. Era femeie, avea 33 de ani, fusese sportivă”, a precizat fostul şef de stat.

Totuşi, deşi în ultimele luni Traian Băsescu a atacat în termeni dur justiţia din România şi spectacolul arestărilor, acesta a precizat că nu ar avea nimic împotrivă dacă Laurei Codruţa Kovesi i s-ar prelungi mkandatul la şefia DNA. 

„Nu am nicio reţinere să spun: «mai daţi-i un mandat lui Kovesi». Ce pot să-i reproşez este recurgerea la arestări, când avem atâţia demnitari cercetaţi în libertate. Partea spectaculară ar putea să lipsească”, a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat dacă Elena Udrea a negociat cu Victor Ponta numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA, fostul preşedinte a afirmat: „Nu am trimis-o niciodată pe doamna Udrea să negocieze cu domnul Ponta. Dacă domnul Ponta a chemat-o, să spună el.”