Traian Băsescu, despre platforma Cioloş: Nu am văzut ceva mai ridicol pentru cineva care vrea să fie premier

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a atacat dur cea mai recentă mişcare a premierului Cioloş. "M-am uitat pe această platformă. Nu am văzut ceva mai ridicol pentru cineva care vrea să fie prim-ministru", a declarat fostul preşedinte.

18 oct. 2016, 19:09
Traian Băsescu, despre platforma Cioloş: Nu am văzut ceva mai ridicol pentru cineva care vrea să fie premier

„Este un decalog acolo cu 10 principii. Le găsim, intrați pe platforma o politică a PPE, și intrați pe platforma politică a Socialiștilor Europeni, și veți găsi toate cele 10 principii exprimate mai mult sau mai puțin la fel.

Dar aici discutăm despre o platformă de guvernare, el are platformă de partid politic. Ori într-o platformă de guvernare vreau să știu ce face cu prioritățile: educația, sănătatea, natalitatea. Sunt 3 probleme fundamentale fără de care România se scufundă în următorii 20 de ani.

Abandonul școlar a ajuns la 18-20%. Vreți să vă imaginați România peste 20 de ani cu 20% din cetățenii ei care nu și-au terminat școala? Eu asta așteptam să îmi spună. Avem problemă fundamentală cu natalitatea și cu abandonul școlar. Construiesc creșe? Construiesc grădinițe? Rezolv problema abandonul școlar? Cum? Care sunt măsurile pentru această dramă a României care se prefigurează?

Citeşte şi:  Dacian Cioloş propune platforma România 100 pentru perioada de după alegeri. Care sunt obiectivele şi priorităţile sale

Îmi spune în platformă că sănătatea este o prioritare. Păi, domnul Cioloș, ai avut legea sănătății făcută de comisia prezidențială condusă de profesorul Vlădescu în Parlament. I s-a dat aviz negativ. Deci, când ești la guvernare nu te interesează sănătatea și îmi spui în platformă generică așa că este o prioritate sănătatea.

Eu îți spun educație, sănătate, natalitate sunt probleme fundamentale ale României fără de care ne prăbușim în următorii 15-20 de ani pentru că toate sunt sub standard”, a declarat Traian Băsescu, conform b1.ro.

Ce ar face Băsescu în locul lui Cioloş

„Dacă aș fi fost în locul lui Cioloș, știți că este un pachet care se numește guvernanță economică la nivelul Uniunii Europene. Acel pachet guvernanță economică, în afară de celebrul MTO, aș fi vrut să știu din platforma premierului când vrea să ajungem la 1% deficit structural. E fundamental ca să știu dacă are acel obiectiv sau nu. Aș fi vrut să știu când preconizează dânsul integrarea în zona euro sau dacă renunțăm la ea. Aș fi vrut să știu cum stăm cu Agenda 2020. Deci până în 2020 avem de atins obiective pe energie, pe abandon școlar, pe cuprinderea în câmpul muncii a 70% din populația între 15-64 de ani, avem creșterea eficienței energetice, avem scăderea sărăciei.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis, despre Platforma România 100: E un pas bun al premierului, dar e nevoie de alţi paşi

Mi-a servit o platformă politică demagogică, fără resurse. Această platformă este oglinda premierului, premierul care are toată informația. Nu există om în România, nici președintele care să fi putut face o platformă de guvernare, și nu politică, că el nu e partid politic Cioloș. O platformă de guvernare în care să scrie „fac Pitești- Sibiu, costă 2,2 miliarde, bani de la UE, BEI, buget de stat”, a comentat fostul președinte.

Cioloș vrea să fie în tabăra câștigătoare fără să riște

„L-am citit pe Cioloș. Cioloș vrea să fie în tabăra câștigătoare (…) fără să riște”, a spus Băsescu. El a susținut că premierul guvernează cu liberalii și are ca șef de cabinet o persoană din PSD.

„Eu l-am susținut, eram președinte când s-a făcut actuala Comisie Europeană cu Jean Claude Juncker, pentru un mandat la agricultură. Aproape mă înțelesesem cu Juncker, ori pentru agricultură, ori pentru dezvoltare regională. (…) Îl sun pe Jean Claude, că se apropia încheierea Comisiei. Jean Claude Juncker fiind un PPE-ist înrăit îmi zice: Păi, Cioloș a venit la mine să-mi spună că dacă se dă portofoliul agriculturii la socialiști, el trece la socialiști. Ăsta-i Cioloș acum, ăsta e caracterul omului onest. (…) Dovadă, acum guvernează cu liberalii, dar șeful său de cabinet, mâna lui dreaptă ca și consilier este din PSD. Deci, Cioloș a pus întotdeauna ouăle peste tot cu o șmecherie și o viclenie incredibilă. Omul onest, același om onest l-a ținut pe Tobă (…), îl ține pe șmecherul ăla de la energie”, a mai spus Băsescu.

Potrivit liderul PMP, „Dacian Cioloș nu joacă piesa în care l-a pus președintele Iohannis și doamna Gorghiu și liberalii, ci joacă piesa lui”. „E scrisă de el și după mine joacă la câștigător: să vedem cine e câștigător”, a adăugat Băsescu.