Traian Băsescu îi atacă pe procurori: Cum măsoară abuzul în serviciu în voturi sau în capital de imagine?

Traian Băsescu a avertizat luni seara, la România TV, cu privire la propunerea de "confiscare extinsă" făcută de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în cazul infracţiunii de abuz în serviciu.

12 sept. 2016, 19:30
Traian Băsescu îi atacă pe procurori: Cum măsoară abuzul în serviciu în voturi sau în capital de imagine?

Traian Băsescu a vorbit despre cazul celor 24 de ofițeri ai DIPI – serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne – urmăriți penal pentru delapidări din fondurile destinate acțiunilor operative ale serviciului secret de la Ministerul de Interne.

„Din rechizitoriu reiese că au cheltuit 6.258 lei pentru 78 de coşuri, patru sticle de vin şi 67 de sacoşe, cu care s-au trimis cadourile la toate instituţiile statului. Doar 6.258 lei. Înţeleg că au mai cheltuit 7.192 lei – produse de consum achitate pe 4 decembrie, masă festivă la care au participat reprezentanţii multor instituţii. SRI, DNA, Parchet, ÎCCJ. Nu cred că şefa DNA a fost ocolită de coşul de cozonac de la DIPI. Sunt sume care la fel de bine se puteau imputa celor care au cheltuit. Păi un ofiţer de informaţii costă 6.000 de lei? Sigur că nu este în regulă ca fondurile operative să fie cheltuite în acest fel. Dar de ce trebuie să trimiţi în instanţă 24 de ofiţeri care probabil au moştenit o tradiţie, în loc să le impuţi banii ăştia. Pentru că n-au produs un cataclism, n-au produs o fraudă. Banii se puteau reţine din salariu. Mi se pare iraţional, îi trimiţi acum cu cerere de condamnare pentru abuz în serviciu.

În această situaţie trebuie să privim mai larg lucrurile. Sunt zeci de politicieni care sunt acuzaţi de abuz în serviciu care a avut ca baneficiu voturi sau capital de imagine. Abuzul în serviciu este 7 ani de închisoare. Vreau să ştiu cum măsoară un procuror numărul de voturi pe care l-a obţinut prin abuz în serviciu un politician? Cum măsoară un procuror abuzul în serviciu prin câştigare de imagine? Politicienii, toată viaţa lor se vor duce să taie panglici şi la investiţii făcute de primărie sau când se deschide un drum. Dacă se duce politicanul la tăiat panglica îl băgăm la abuz în serviciu, pentru că a primit voturi necuvenite? Că nu din banii lui s-a făcut drumul.

Acum vine doamna Prună şi spune „să extindem confiscarea”. Ea spune că în confiscare extinsă trebuie să intre şi infracţiunile de serviciu: delapidarea, abuzul în serviciu… Păi cum o să cuantificăm abuzul în serviciu în voturi, abuzul în serviciu în capital de imagine. Ajungem la o nebunie„, a declarat Traian Băsescu, la România TV.