Traian Băsescu îi ia apărarea soţiei lui Iohannis: De ce a trebuit să se afle public că doamna Iohannis e chemată ca martor la Parchet?

Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat în direct la România TV că Parchetul General ar fi trebuit să verifice înainte programul presedintelui şi al soţiei lui înainte de a o chema la audieri. Mai mult, Traian Băsescu spune că parchetele ar trebui să înceteze să facă publice aceste invitatii pentru cei cu calitate de martor.

RomaniaTV.net
16 nov. 2018, 10:19
Traian Băsescu îi ia apărarea soţiei lui Iohannis: De ce a trebuit să se afle public că doamna Iohannis e chemată ca martor la Parchet?

„În primul rând cred că parchetele trebuie să înceteze cu spectacolul. De ce a trebuit să se afle public că doamna Iohannis e chemată ca martor? Acesta este statutul dânsei, de martor. Pentru ce au trebuit sa dea public informaţia cu două săptămâni înainte? Ştim că Prima doamna este într-un fel sau altul legată şi de programul soţului şi iată că s-a nimerit recepţia de la Palatul Buckingham unde datorită relaţiilor pe care le are Prinţul Charles cu România, preşedintele României a fost invitat. Dacă nu mergea soţia era o jignire pentru transmiţătorul invitaţiei şi în al doilea rând nu trebuia creată această situţie”, a comentat Traian Băsescu.

Carmen Iohannis nu s-a prezentat joi la Parchetul General, unde urma să fie audiată într-un dosar privind retrocedări ilegale. Soţia preşedintelui fusese citată la Parchet, dar pentru că a trebuit să-l însoţească pe preşedinte în cadrul vizitei de stat în Marea Britanie, Carmen Iohannis a transmis prin intermediul unui fax că nu poate ajunge la audieri „din motive obiective”, potrivit România TV. Astfel, urmează să fie stabilită o nouă dată pentru audieri.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de marţi că soţia sa, Carmen, nu va merge joi la audiere la Parchetul General într-un dosar privind retrocedări ilegale, pentru că se vor afla în Marea Britanie, în vizită de stat. 

„Nu va merge (la audieri la Parchetul General – n.r.) pentru că ne vom afla într-o vizită de stat”, a declarat marţi Klaus Iohannis la Cotroceni.

Cuplul prezidenţial se află în Marea Britanie, unde au participat miercuri seară la recepţia organizată cu ocazia zilei de naştere a Prinţului Charles. 

Şeful statului a spus că această audiere va fi reprogramată. De asemenea, a mai ţinut să precizeze că nici el, nici Carmen Iohannis nu au comis vreodată fapte penale.

Dosarul în care urmează să fie audiată Carmen Iohannis a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) ca urmare a unei plângeri depuse de publicaţia „Lumea Justiţiei” împotriva notarului din Sibiu, Radu Gabriel Bucşă, şi a soţilor Carmen şi Klaus Iohannis.

Sesizarea a fost depusă în legătură cu felul în care cuplul prezidenţial a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile în centrul Sibiului. Imobilele aparţineau statului român şi erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă în perioada iulie 2000 – noiembrie 2014 de Klaus Iohannis.