Traian Băsescu îi răspunde lui Victor Ponta în scandalul facturilor majorate de la energie

Purtătorul de cuvând al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, susţine că ordonanţa care majorează facturile la energie este deja în vigoare. 

12 mart. 2014, 14:25
Traian Băsescu îi răspunde lui Victor Ponta în scandalul facturilor majorate de la energie

Victor Ponta şi Traian Băsescu au deschis un nou front politic, pe marginea majorării facurilor la energia electrică. După ce Victor Ponta a anunţat că facturile la energie vor creşte cu 50%, Preşedinţia a răspuns cu un comunicat de presă: 

„Referitor la declaraţia prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, făcută miercuri, 12 martie a.c., la începutul şedinţei de Guvern potrivit căreia preţurile la energie ar crește pentru zona industrială cu 50% din cauza preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, purtătorul de cuvânt al domnului președinte Traian Băsescu, domnul Bogdan Oprea, face următoarele precizări.

(1) – Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2013, aprobată prin Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificări şi completări, este deja în vigoare și, prin urmare, îşi produce efectele din data de 1 iulie 2013. Legea de aprobare a OUG nr. 57/2013 a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate înaintată Curţii Constituţionale de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în data de 26 februarie 2014. Sesizarea de neconsituționalitate nu suspendă aplicarea OUG nr. 57/2013, care este în vigoare din data de 1 iulie 2013 și care a produs și produce în continuare efecte, ceea ce dovedește că afirmațiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase și urmăresc dezinformarea vădită a cetățenilor.

(2) – Menționăm, totodată, că singurul care doreşte să majoreze preţurile în România este domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, care, prin introducerea accizei la benzină şi motorină, va determina scumpirea tuturor produselor şi serviciilor”. 

Victor Ponta: „Dacă facem cum zice Băsescu facturile cresc cu 50 la sută”

„Vreau sa prezint o situatie clara privind cel mai mare pericol pentru România în 2014, că preţurile ar putea exploda la energia electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promularea legii prin care se reducea cota de certificate verzi. Dacă facem cum zice Băsescu facturile cresc cu 50 la sută”, a spus Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de miercuri.

„Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii”, a precizat primul-ministru.

În conferinţa de presă de după şedinţă, Victor Ponta a precizat, la întrebarea unui jurnalist, că majorarea de 50% este valabilă doar pentru partea de factură ce include certificatele verzi, parte ce reprezintă 11,1% din factură.

Victor Ponta a spus că motivul pentru care Traian Băsescu a trimis la CCR OUG 57, că nu ar fi fost notificată Comisie Europeană privind amânarea creşterii subvenţiilor pentru energia regenerabilă, nu se susţine întrucât Ministerul Economiei a făcut diligenţele necesare în acest sens. Astfel, pe 1 august 2013 a fost informat Consiliul Concurenţei, iar pe 29 ianuarie 2013 Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene.

„Motivul invocat de Traian Băsescu este preluat copy/paste din comunicatul Asociaţiei Producătorilor de Energie Regenerabilă. Preşedintele urmăreşte să tragă de timp ca de la 1 aprilie cota de 15% să intre în vigoare. Este fie un interes politic al preşedintelui, fie un interes material de sprijinire al unui grup de interes, ceea ce este un act de mare corupţie”, a declarat Victor Ponta.