Traian Băsescu îl atacă pe Timmermans în Parlamentul European: „Poate o măsură eficientă ar fi să se ocupe de altceva”

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, a luat cuvântul în Plenul Parlamentului European pe tema crizei energetice şi a declarat în finalul discursului său că o posibilă rezolvare ar fi ca programul Green Deal să fie coordonat de altcineva decât de Frans Timmermans.

06 oct. 2021, 17:43
Traian Băsescu îl atacă pe Timmermans în Parlamentul European: „Poate o măsură eficientă ar fi să se ocupe de altceva”

Traian Băsescu a avertizat asupra faptului că trecerea la surse de energie regenerabilă trebuie să fie făcută treptat, atunci când acestea vor putea acoperi necesarul de consum, susţinând că în această categorie ar trebui inclusă şi energia nucleară.

„Asistam la o crestere a pretului energiei cauzata de instabilitatea pietei. De ce am ajuns aici? Raspunsul trebuie cautat in propriile noastre decizii, obiective si propuneri, transmise pietei, industriei si populatiei, fara o analiza a afectelor, ca de exemplu: certificatele de emisii se tranzactioneaza pe o piata libera, dar speculativa, pe care Comisia refuza sa o reglementeze.

De asemenea, refuzul Comisiei de a recunoaşte energia nucleară ca energie curată este si greu de inteles, si greu de acceptat. Ne grabim sa anuntam posibile certificate de emisii pentru transporturi, fara sa stim daca avem cu ce inlocui propulsia cu combustibil greu a navelor maritime si cu combustibil diesel a camioanelor de mare tonaj.

Traian Băsescu: „Dacă doar declarăm necesitatea energiei verzi, fără să o avem, va rezulta o instabilitate a pieţei”

Avem nevoie de obiective realiste si trebuie sa mentinem gazul si energia nucleara pana vom avea energie verde cu care sa le inlocuim.

Energia din surse regenerabile este un obiectiv necesar, dar daca doar o declaram, fara sa o avem, va rezulta o instabilitate a pietei, o accentuare a saraciei energetice si, implicit, o respingere a programului Green Deal de catre populatie. Si poate o masura extrem de eficienta ar fi ca domnul Timmermans sa se ocupe de alt domeniu decat de Green Deal.”, a declarat Traian Băsescu în Plenul Parlamentului European.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Soluţionarea crizei politice şi guvernamentale este o urgenţă naţională şi trebuie să aibă loc imediat”