Traian Băsescu îl şcoleşte pe şeful diplomaţiei UE de la tribuna Parlamentului European: „Mai credeţi-i, dragi colegi, şi pe politicienii din Est care vă spun ce înseamnă Rusia”

Fostul președinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a avut o intervenție extrem de acidă, în Parlamentul European, la adresa șefului diplomației UE, Josef Borrell. Înaltul oficial european s-a aflat în sală și l-a ascultat fără reacție pe Traian Băsescu.

09 feb. 2021, 23:53
Traian Băsescu îl şcoleşte pe şeful diplomaţiei UE de la tribuna Parlamentului European: „Mai credeţi-i, dragi colegi, şi pe politicienii din Est care vă spun ce înseamnă Rusia”

Traian băsescu a avut o intervenţie în dezbaterea pe tema vizitei lui Josef Borrell la Moscova şi i-a punctat mai multe teme pe care nu a fost pregătit să le abordeze în conferinţa de presă susţinută alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Fostul preşedinte i-a pus în vedere lui Borrell faptul că politicienii occidentali ar trebui să-i asculte mai mult pe cei din vechiul bloc comunist, care sunt mult mai familiarizaţi cu tehnicile de propagandă ale sovieticilor.

„Domnule Borrell,

V-ați dus la Moscova nepregătit pentru o confruntare cu Lavrov într-o conferință de presă.

În discursul dumneavoastră v-ați referit la câteva generalități începând de la studenții ruși, o regretată Europă de la Lisabona la Vladivostok, și în fine ați amintit de arestarea lui Navalnâi și a mii de manifestanți. Pentru acest ultim punct Lavrov v-a făcut cadou un filmuleț ilustrând violențe din Occident iar un jurnalist v-a chestionat pe problema ziariștilor de la Sputnik arestați în Letonia.

Și pentru ca deriva dumneavoastră să fie completă, ați căzut în capcana întrebării legată de Cuba, ceea ce va îndepărtat definitiv de posibilitatea de a da mesajele necesare și așteptate de europeni.

La rându-i, Lavrov a dat varianta rusească la toate subiectele de interes, precum: statele din Parteneriatul Estic, situația din Caukaz, sau din Africa de Nord, migrația ilegală, campanii de dezinformare sau despre multilateralism multipolar și nu a ezitat să compare relația SUA-Cuba cu Rusia-Ukraina.

Din păcate abordarea Uniunii asupra temelor enunțate de Lavrov nu a fost auzită de cetățenii europeni pentru că domnul Borrell nu le-a rostit.

În fine Lavrov a concluzionat că ”Uniunea Europeană nu este un partener de încredere” iar după conferința de presă trei diplomați din state ale Uniunii au fost expulzați.

Avem o singură soluție: să nu credem în Moscova și mai credeți-ii dragi colegi și pe politicienii din Est care vă spun ce înseamnă Rusia”, a spus Traian Băsescu în Parlamentul European.

Traian Băsescu este susţinut şi de europarlamentarul Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac, unul dintre aleșii europeni care au semnat scrisoarea prin care cer demisia lui Borrell, a declarat marți, la B1 TV, că vizita șefului diplomației UE la Moscova a fost total inoportună, întreaga Uniune Europeană fiind umilită de Rusia.

„Am fost printre primii care au susținut, din clipa în care s-a urcat în avion și a plecat spre Moscova ministrul de Externe al Uniunii Europene, domnul Borrell, că această vizită este complet inoportună. Am avut această înșiruire de evenimente rin care Rusia a demonstrat foarte clar că nu vrea sub nicio formă să respecte ideea de democrație.

Kremlinul a dorit să lichideze una dintre cele mai credibile voci din opoziție, pe Navalnîi, cu acel noviciok. Rezultatul acestei demonstrații este că Navalnîi se întoarce la Moscova, regimul îl reține și îl și condamnă. Măsura pe care trebuia să o adopte Uniunea Europeană în această situație este una singură, și anume să adopte sancțiuni extrem de severe împotriva apropiaților lui Putin și împotriva admministrației de la Kremlin. Or, Borrell a ignorat toate aceste avertismente primite din partea guvernelor Uniunii Europene, implicit din partea Parlamentului, și a decis, ca un începător în politică externă, să efectueze cu orice preț această vizită la Moscova.

La Moscova n-a fost umilit un singur om, fie el și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă. La Moscova a fost umilită întreaga Uniune Europeană pentru că știm că Putin disprețuiește UE. A folosit acest prilej pentru a demonstra cât de cinic este în relația cu UE. Din acest punct de vedere, nu există nicio scuză să te duci într-un moment de asemenea criză și să primești o palmă atât de dură din partea diplomației de școală sovietică pe care o reprezintă Lavrov”, a declarat Eugen Tomac.

Citeşte şi: Angela Merkel a oferit SUA un ajutor de 1 miliard de euro pentru a-i permite să importe gaz natural din Rusia