Traian Băsescu: Cioloş continuă politica Guvernului Ponta. În locul premierului mi-aş da demisia VIDEO

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la emisiunea "România la Raport" de la România TV,  că prin deciziile luate, pe plan fiscal şi bugetar, inclusiv majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, Guvernul Cioloş nu face decât să continue politicile Guvernului Ponta. Fostul preşedinte a arătat că, dacă ar fi în locul lui Cioloş, şi-ar da demisia din funcţia de premier. "Ce s-a întâmplat arată ca tehnocraţii nu au capacitatea de a rămâne tehnocraţi când execută dispoziţii politice. Au fost tehnocraţi până în faţa bugetului", a spus Băsescu.

24 nov. 2015, 19:41
Traian Băsescu: Cioloş continuă politica Guvernului Ponta. În locul premierului mi-aş da demisia VIDEO

Traian Băsescu a precizat că, î acest moment, guvernul de tehnocrati „isi asuma ceea ce guvernul lui Ponta a decis”.

După părerea mea, Guvernul Cioloş a abandonat obiectivul pentru anul 2016.  Ceea ce a anunţat premierul Cioloş, a anunţat, de fapt, continuarea politicii Guvernului Ponta. Aşa cum a anunţat, intră în vigoare noul Cod Fiscal, se măresc salariile toate cu 10%, cu excepţia celor care au primit deja măriri de 25%, Sănătatea şi Educaţia. Deci, este o continuare totală a politicii bugetare a Guvernului Ponta„, a spus Traian Băsescu la România TV.

Acesta consideră că dacă ar fi în locul lui Dacian Cioloş, şi-ar da demisia din funcţia de premier. „În locul doamnei de la Ministerul de Finanţe, care ştie foarte bine ce înseamnă a urma politica fostului guvern, mi-aş cam da demisia. Lucru pe care l-aş face şi dacă aş fi în locul premierului tehnocrat Cioloş, care demonstrează că nu este nicio deosebire în abordare între tehnocraţi şi politicieni. Ei au consolidat abordările politice„, a mai precizat fostul preşedinte.

Principalele declaraţii:

Despre Klaus Iohannis:

„L-am urmat pe Iliescu, niciodată nu am vrut să îi fiu un urmaş, Iohannis vrea, nu vrea, mă urmează de mine. Iohannis conduce ţara pe nişte parghii de putere bine consilidate in mandatul meu si a bucur ca nu le-a distrus, le lasa sa functioneze. Trebuie sa faca si alte institutii sa functioneze”.

„Eu am consolidat niste institutii, am lasat sa se consolideze niste institutii, mai exact, si am avut sansa ca am facut niste nominalizari care au dus la aceste lucruri”.

„In 10 ani nu am impus nici macar un sef judetean, nu m-a interesat sa ma bag in treaba asta, am lasat sa functioneze criteriile de cariera”.

Despre securitatea naţională:

„Tot mai multi oameni care au legaturi cu Academia Nationala de Informatii sunt propulsati in functii. Este o realitate. Nu as pune sub semnul intrebarii aceasta calificare pe care unii dintre cei ajunsi in functii mari o dobandesc”.

„Eu sper ca nu mai avem sau nu mai exista cazuri de ofiteri acoperiti in Guvern. In 2005, am chemat serviciile si am spus sa se treaca la respectarea legii, sa nu mai fie ofiteri acoperiti in Parlament, Justitie. Sper ca aceasta solicitare a mea s-a executat atunci, in 2005, nu am avut cum sa verific acest lucru. De la Maior am avut garantia ca asa s-a intamplat”.

„Am fost cel mai cautat om in toate arhivele Serviciilor Secrete”.

Despre majorarea salariilor bugetarilor:

„Nu as vrea sa fiu in pielea lui Ciolos”.

Despre ţinta de deficit bugetar:

„Nu FMI ne-a impus, este o minciuna, nu Bruxelles, nu Banca Mondiala. Romania, prin programul transmis de Guvernul Ponta, s-a angajat sa respecte Tratatul Fiscal”. 

Despre tăierile salariale din timpul Guvernului Boc:

„Taierile m-au costat enorm. Cineva trebuia sa-si asume si treaba asta. Nu am crezut ca pe timp de criza, solutia este sa maresti fiscalitatea. Daca maream taxele, ce garantie aveam ca vom colecta banii aceia? Atunci am spus ca facem o reducere la bugetul de stat. Situatia devenise imposibila. Ajunsesem sa ne imprumutam cu dobanzi uriase ca sa platim pensiile si salariile”.

„Guvernul Ciolos a abandonat obiectivul pentru 2016. A si anuntat ca deficitul va fi 2,95%”.

„Ce a anuntat Ciolos este continuarea politicii Guvernului Ponta. Intra in vigoare noul Cod fiscal, se maresc salariile bugetarilor, deci este o continuare totala a politicii bugetare a Guvernului Ponta. Atunci care mai este logica Guvernului de tehnocrati?”

„In acest moment, guvernul de tehnocrati isi asuma ceea ce guvernul lui Ponta a decis”.

„Iohannis asteapta un studiu de impact pentru cresterea salriilor, nu am mai auzit nimic de el, doar ca a promulgat legea. Am vazut fata lui Ciolos, nu era in largul lui. A zis ca sunt bani pentru investitii. A dat semnalul ca „ce am stabilit cu Dragnea, ca ce se da la primarii, se da” „.

„Ciolos egal politica lui Ponta. Deci nicio urma de comportament de guvern tehnocrat”.

Despre miniştrii lui Cioloş:

„Ca specialisti, ii apreciez foarte mult. Si pe doamna de la Finante si pe doamna de la Justitie, despre care stiu ca au fost foarte apreciate acolo unde au lucrat. Si mai am o apreciere foarte buna pentru ministrul Agriculturii, chiar daca a fost sustinut de PSD. Un exceptional ministru al Agriculturii.  Dar, in locul doamnei de la Finante, care stie foarte bine ce inseamna a urma politica fostului Guvern, mi-as cam da demisia. Lucru pe care l-as face si daca as fi in locul premierului tehnocrat Ciolos, care demonstreaza ca nu este nicio deosebire in abordare intre tehnocrati si politicieni.Ei au consolidat abordarile politice”.

„Nu sunt suporter al lui Ponta, dar ce s-a intamplat arata ca tehnocratii nu au capacitatea de a ramane tehnocrati cand executa dispozitii politice. Au fost tehnocrati pana in fata bugetului”.

Cine mai face opoziţie în România:

„Ma indoiesc ca actualul Guvernu nu are opozitie. Daca ar vrea sa treaca legi care sa nu convina PSD, ar avea opozitie in Parlament. Probabil ca i-au imbunat pana la sarbatori”.

„Singura opozitie vine din partea ALDE si a Miscarii Populare. ALDE are pozitia omului inselat. Nu s-a asteptat ca UNPR sa mearga la Cotroceni si sa spuna ca „suntem cu presedintele”. Alianta s-a spart pentru ca UNPR s-a predat la presedinte”.

„Guvernul Ciolos le-a dat azi vestea cea buna. Au motive sa sustina guvernul Ciolos pentru ca nu face obiectii la nimic. Se vor intrece care sa spuna ca „noi il sustinem pe Ciolos”. Nu inteleg de ce nu a fost pus Catalin Predoiu, era om ploitici si gata incalzit?”.

Despre viitorul lui Cioloş:

„Si-a valorificat foarte bine CV-ul, mentinandu-se cu suport politic, dar fara a-si asuma intrarea intr-un partid. Odata cu trecerea bugetului face proba ca poate sa inghita si broasca politica si nici nu mai are un alt drum. Cred ca nu va mai crede nimeni in neutralitatea lui politica, prin atitudine. Prin atitudine continua politicile bugetare ale guvernului Ponta”.

Despre partidul Mişcarea Populară al cărui lider este:

„MP nu se construieste cu resturi din fostul PDL. Nu asta e filosofia a partidului, ci atragerea de tineri. Fostii PDL-isti au usi la care sa bata, nu usa mea este prima. A fost candva usa mea prima, acum nu mai este”.

Despre Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL:

„Gorgiu e un politician tanar. Am o singura problema cu ea, probabil ca mi se datoreaza. Nu retin decat niste lozinci dupa ce vorbeste o ora la o emisiune. Spune niste clisee pe care le repeta intr-una. Nu are forta sa creeze idei, atitudine, sa trateze”.

Despre Traian Băsescu – premier:

„As fi un exceptional premier. Nu avem in politica un om care sa fie un premier mai bun ca mine. Nu as mai taia salariile si pensiile, decat daca o situatie de criza ar impune acest lucru”.

Despre mandatele DNA, Parchetul General, care expiră în 2016:

„Vor trebui sa tina cont de optiunile presedintelui Iohannis. Lui Kovesi i-as mai da un mandat, cu recomandarea sa duca lucrurile pana la capat, nu ca la Microsoft, unde nu s-a atins de etajul politic. De ministri nu am mai auzit nimic. S-a ingropat subiectul. Romanii trebuie sa stie ca banii care s-au traficat intre institutiile statului roman nu au venit din cer. Banii acestia s-au dat cu aprobarea celei mai inalte trepte a Microsoft.”

Ce proiect politic are Trian Băsescu pentru 2016:

„Am o singura dorinta in politica. Sa construiesc un partid nou, cu oameni noi. Sunt si oameni mai copti si multi tineri. Vreau sa dau acestui partid toata experienta pe care o am. Eu le-am facut pe toate. Si bune si rele si compromisuri”.

Despre atentatele teroriste din UE:

„Un razboi pe teritoriul UE exista. Cum a spus presedintele Hollande, ISIS a declarat razboi Frantei. Avem pe teritoriul UE un razboi terorist. Amenintari teroriste sunt in Franta, Marea Britanie, Germania. Nu suntem pregatiti sa facem fata unui asemenea razboi. Oamenii sunt ucisi de cetateni de aceeasi natiune. UE are doar solutii dure”.

„Problema terorista o sa o punem sub control in cativa ani. Insa procesul de islamizare al Europei va fi inevitabil daca ne mai jucam cu primirea de imigranti”.