Traian Băsescu își acceptă statutul de colaborator al Securității. Fostul președinte a retras contestația de la Curtea de Apel

Traian Băsescu nu poate suporta ideea că este perceput în spațiul public drept „securist", după ani de zile în care a fost camuflat sub masca „omului din popor", care luptă împotriva „neocomuniștilor cei răi".

21 oct. 2022, 11:00
Traian Băsescu își acceptă statutul de colaborator al Securității. Fostul președinte a retras contestația de la Curtea de Apel

UPDATE, ora 11:10

– Băsescu a renunțat la contestație.

„Ieri, prin interediul avocaților, Traian Băsescu a depus o cerere prin care a declarat că-și dorește să renunțe la această cale extraordinară. Nu se cunosc motivele. El dacă renunță la această cerere, își acceptă statutul de colaborator al Securității (…)”, a declarat reporterul România TV Roxana Ciucă.

______________________________________________________________

Vineri, 21 octombrie 2022, de la ora 11:00, Traian Băsescu va încerca să-i convingă pe judecătorii de la Curtea de Apel să anuleze verdictul de colaborare cu fosta Securitate, primit la începutul acestui an.

Primul termen de judecată în procesul fostului președinte al României are drept obiect revizuirea hotărârii. Băsescu are calitatea de revizuent, iar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) de pârât.

Avocații fostului președinte al României vor încerca să convingă instanța că nu întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a fi declarat colaborator al Securității din vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Mai precis, juriștii lui Traian Băsescu trebuie să arate că:

  • Că prin notele pe care recunoaște că le-a semnat nu a turnat vreo activitate anticomunistă, ci doar a întocmit rapoarte, obligat fiind prin natura serviciului.
  • Că prin notele date la Securitate nu a încălcat niciun drept fundamental al celor vizați.

Mare rușine pentru Traian Băsescu

 

În data de 23 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. El a făcut poliție politică și că a dat declarații sub numele conspirativ „Petrov”.

Astfel, decizia ICCJ a menținut-o pe cea a Curții de Apel București, din 20 septembrie 2019. Consecințele nu au întârziat să apară, iar beneficiile pe care le avea ca fost președinte al României i-au fost revocate. Printre acestea, pierderea casei de protocol din Primăverii, a RA-APPS și a pazei – SPP.

Între timp, Traian Băsescu își continuă mandatul de europarlamentar, ales pe listele PMP.