Traian Băsescu, la Judecătoria Sectorului 5 pentru a studia un dosar VIDEO

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns, vineri dimineaţă, la Judecătoria Sectorului 5 pentru a studia un dosar.

20 nov. 2015, 10:20
Traian Băsescu, la Judecătoria Sectorului 5 pentru a studia un dosar VIDEO

Traian Băsescu a declarat la ieşirea de la arhiva judecătoriei că a venit să studieze un dosar. „Este un alt nemulţumit că nu am demisionat în 2007. Dar asta-i viaţa!”, a precizat fostul şef de stat.

Fostul preşedinte a fost reclamat la Parchet de Ioan Şerb, un cetăţean din Craiova, pentru că în 2007 Băsescu a afirmat că va demisiona în cinci minute şi nu s-a ţinut de cuvânt.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut instanţei supreme confirmarea redeschiderii urmăririi penale în acest dosar. ÎCCJ şi-a declinat competenţa şi a decis să trimită cererea pe numele fostului preşedinte Traian Băsescu, în legătură cu declaraţiile privind demisia în cinci minute, către Judecătoria Sectorului 5.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 50 Cod procedură penală stabileşte competenţa de soluţionare a cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1305/P/2007, în favoarea Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, a decis ICCJ.

DOSARUL „DEMISIA în 5 minute”. Ce decizie a luat ICCJ după audierea lui Traian Băsescu

La 17 aprilie 2007, Băsescu a declarat că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcție, își va da demisia în cinci minute. „În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional”, afirma atunci șeful statului, într-o declarație de presă. Ulterior, Băsescu a renunțat la decizia de a demisiona.

Traian Băsescu a mai fost reclamat şi de Ion Ciochină, precum şi de Ioan Ghişe pentru că şi-ar fi reluat ilegal mandatul după referendumul din 2012. Curtea de Apel a respins pe 13 octombrie însă cererea potrivit căreia cercetările să fie reluate în acest dosar, închis de procurori din ianuarie.

„În baza art. 341 alin. 6 lit.a Cpp, respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Ciochină Ion împotriva ordonanţei nr. 253/D/P/2012 din data de 09.01.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală. În baza art. 275 alin. 2 Cpp, obligă petentul la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.