Traian Băsescu: La Victor Ponta, tot ce nu înţelege este fascism. Asta arată un mod de gândire

Preşedintele Traian Băsescu a luat apărarea fostei conduceri a Institutului Cultural Român, joi, la tribuna Administraţiei Prezidenţiale, după ce premierul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretul prezidenţial privind decorarea membrilor acesteia şi l-a numit pe Mircea Mihăieş "fascist".

08 mai 2014, 16:18
Traian Băsescu: La Victor Ponta, tot ce nu înţelege este fascism. Asta arată un mod de gândire

Traian Băsescu a menţionat că va fi un sprijin pentru oricine încearcă să-şi recâştige dreptatea în instanţă pe acuzaţiile „mincinoase” ale premierului.

„În numele statului, pentru că sunt nişte oameni de valoare, le cer şi scuze pentru jignirile aduse de prim-ministru”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni, arătând că le mulţumeşte lui Horia Roman Papapievici, Tania Radu, Dan Croitoru şi lui Mircea Mihăieş pentru calitatea muncii pe care au desfăşurat-o la conducerea ICR.

Şeful statului consideră că aceştia au ridicat ICR la un nivel pe care instituţia nu l-a atins niciodată până la momentul la care cei menţionaţi au condus-o.

Citeşte şi „Intelectualii lui Băsescu” decontau sume imense la ICR

El a mai spus că, în ceea ce priveşte acuzaţia de „fascism” venită din partea prim-ministrului Victor Ponta, aceasta este un „abuz inimaginabil pe care doar un om lipsit de scrupule putea să îl facă”.

„Astfel de etichete puse în mod gratuit arată un mod de gândire. La Victor Ponta tot ce nu înţelege este fascism. Iar această etichetare pusă de un prim-ministru al unui stat al UE şi NATO este cu atât mai grav. Cu certitudine voi fi un sprijin pentru oricine încearcă să-şi recâştige dreptatea în instanţă pe acuzaţiile mincinoase ale premierului„, a spus şeful statului.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că refuzul său de a contrasemna decretul prezidenţial de decorare a membrilor fostei conduceri a Institutului Cultural Român este motivat de faptul că aceştia ar fi gestionat neadecvat fondurile publice şi că ar avea opinii antiromâneşti şi fasciste. Totuşi, premierul a precizat că va semna decretele de decorare pe care a refuzat anterior să le semneze, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că este obligat să contrasemneze decretele preşedintelui.

Traian Băsescu consideră că Horia Roman Patapievici, Tania Radu, Dan Croitoru şi Mircea Mihăieş au ridicat ICR la un nivel pe care instituţia nu l-a atins niciodată până la momentul la care cei menţionaţi au condus-o.

„În stilul moştenit, Victor Ponta a utilizat măciuca pe care o are la îndemână, Corpul de control, pentru a încerca să discrediteze aceşti oameni şi a-şi motiva decizia abuzivă de a-i schimba din funcţie. Eu le spun românilor că toate afirmaţiile legate de neregulile financiare de la ICR sunt minciuni, dar ele sunt un mod de guvernare pentru Victor Ponta şi pentru cei care se află astăzi la Palatul Victoria”, a arătat Băsescu.

El a indicat că şi el a avut rapoarte în timpul Guvernului Năstase făcute de Corpul de control condus de Victor Ponta, care „atunci era un obedient care executa dispoziţiile, iar acum a moştenit modul de a face înscenări pe care l-a învăţat foarte bine când era şef al Corpului de control”.

„Şi eu am avut casa sub sechestru pusă datorită rapoartelor Corpului de control şi a trebuit să merg prin instanţe”, a precizat şeful statului, menţionând că premierul Victor Ponta a utilizat aceeaşi „practică” în foarte multe acţiuni şi în cazul ICR.

Preşedintele Băsescu a subliniat că poate fi oricând chemat ca martor, motivând că a fost în Consiliile de Administraţie ale ICR când timpul i-a permis şi ştie ‘cum s-au stabilit strategiile, cu câtă grijă s-au cheltuit banii şi cu câtă corectitudine au fost răspândiţi pentru a distribui cultura românească, traduceri, carte românească în toată lumea’.