Ponta: Nu pot contrasemna decorarea unor oameni cu opinii antiromâneşti, chiar fasciste VIDEO

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că refuzul său de a contrasemna decretul prezidenţial de decorare a membrilor fostei conduceri a Institutului Cultural Român este motivat de faptul că aceştia ar fi gestionat neadecvat fondurile publice şi că ar avea opinii antiromâneşti şi fasciste.

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 09:35
Ponta: Nu pot contrasemna decorarea unor oameni cu opinii antiromâneşti, chiar fasciste VIDEO

Prim-ministrul susţine că, de-a lungul timpului, a contrasemnat toate decretele de decorare a unor persoane, chiar dacă nule cunoştea, însă în cazul ultimului decret, cel referitor la fosta conducere ICR, s-a declarat nemulţumit de numele care se regăseau pe listă. „Erau persoane ce au făcut declaraţii şi şi-au exprimat opinii antiromâneşti, chiar fasciste. Nu e o exagerare. Domnul Mihăieş e un om de extrema dreaptă, este un fascist bătrân”, a spus Ponta.

Un alt motiv invocat de prim-ministru este un raport al Curţii de Conturi privind modul în care au fost cheltuiţi banii publici la Institutul Cultural Român. „Conducerea de atunci ICR a folosit greşit o mulţime de fonduri publice, au cheltuit prost banii publici şi chiar i-au deturnat”, a afirmat premierul.

Acestuia i s-a părut straniu că preşedintele Băsescu a sesizat la Curtea Constituţională refuzul său de a contrasemna decretul la o zi după ce Guvernul a sesizat CCR pe marginea implicării preşedintelui în campania electorală, în condiţiile în care refuzul premierului a fost trimis la preşedinţie încă din luna aprilie.

„Eu nu pot contrasemna decorarea unor indivizi ce au gestionat greşit bani publici şi exprimă poziţii împotriva României. Dacă preşedintele doreşte, să-i decoreze, dar nu cu semnătura mea”, a mai spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu un conflict de natură constituțională generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidențiale privind decorarea unor personalități care au asigurat conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012, a anunțat miercuri președintele CCR, Augustin Zegrean. Este vorba despre decorarea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Vladimir Tismăneanu.

„Aveam o sesizare din partea preşedintelui, pe conflict juridic de natură constituţională, pentru faptul că premierul refuză să semneze nişte decrete de acordare a unor decoraţii”, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Zegrean a mai precizat că sesizarea a fost primită marţi, iar termen de soluţionare dat e de 21 mai.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis miercuri Agerpres, la data de 25 aprilie, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a transmis premierului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României. ‘Potrivit uzanţelor, comunicarea între cele două autorităţi în materia conferirii decoraţiilor se realizează prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale. Învederăm faptul că potrivit Art. 1 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001, Administraţia Prezidenţială este o instituţie publică ce are personalitate juridică, aflată la dispoziţia Preşedintelui României, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale; totodată, consilierul prezidenţial este o funcţie de conducere în cadrul acestei structuri, având rang de ministru, iar consilierul de stat având rang de secretar de stat’, susţine Traian Băsescu în sesizarea către CCR.

La data de 29 aprilie, Guvernul a restituit Administraţiei Prezidenţiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României, precum şi rezoluţia de refuz de contrasemnare a decretului de decorare a unor personalităţi care au condus Institutul Cultural Român.

În sesizare se precizează că proiectul de decret privind decorarea unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere la ICR a fost însoţit de Memorandumul semnat de preşedintele României, care cuprinde motivele avute în vedere pentru acordarea distincţiilor.

Preşedintele arată că Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional ‘Steaua României’ – în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios’ – în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ – în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

‘Astfel, refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu ‘NU’, subliniat urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Prin urmare, refuzul exprimat de prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate în procedura acordării decoraţiilor, respectiv prim-ministrul, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte’, mai declară Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, raportat la jurisprudenţa constituţională, un refuz nemotivat echivalează cu un drept de veto exercitat de prim-ministru, ce goleşte de conţinut atribuţia constituţională a preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare.