Traian Băsescu lămureşte legătura cu Mohamad Yassin: „Când aveam nevoie de el…”

Numele fostului preşedinte Traian Băsescu apare în dosarul în care Mohamad Yassin, care a negociat în 2005 eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak, a fost arestat preventiv săptămâna trecută. Fostul şef de stat a explicat, joi seară, cum l-a cunoscut pe medicul sirian şi care a fost natura relaţiei cu acesta.

RomaniaTV.net
09 apr. 2015, 19:58
Traian Băsescu lămureşte legătura cu Mohamad Yassin: „Când aveam nevoie de el…”

Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că a avut o relaţie conjuncturală cu medicul sirian Yassin Mohamad, dar că acesta a rămas cu impresia că poate apela la el „foarte uşor”, motiv pentru care s-a şi lăudat rudelor cu o relaţie strânsă pe care ar fi avut-o cu fostul preşedinte.

„Eu am avut nevoie de Yassin Mohamad la momentul răpirii jurnaliștilor. Apoi, m-am mai întâlnit cu el de 3 ori. Când aveam nevoie de el, îl lăudam public, ca să ne ajute. A fost o nevoie. A fost impresia că poate să apeleze la mine foarte ușor”, a spus Traian Băsescu.

Yassin ar fi spus că Omar Hayssam a fost scos din închisoare cu ajutorul lui Traian Băsescu. Declaraţiile medicului sirian au fost înregistrate cu camera ascunsă chiar de rudele lui Omar.

În motivarea deciziei de arestare apar pasaje în care Mohamad Yassin invocă numele lui Traian Băsescu.

„Încă de la momentul primei întrevederi cu cei doi denunțători, din data de…2014, se vorbește despre relația strânsă pe care inculpatul Y.M. (Yassin Mohamad, n.r.) pretinde că ar fi avut-o cu…T.B. (Traian Băsescu, n.r.), relație care s-ar fi stricat din cauza înstrăinării în baza unor procuri a imobilelor pe care O.H. (Omar Hayssam, n.r.) i le-ar fi transmis inculpatului Y.M. În ciuda acestei deteriorări a relației, inculpatul a pretins că în urmă cu o zi (…2015), prin raportare la data convorbirii cu…O. (…2015), l-a sunat pe acesta de ziua lui, acest aspect fiind afirmat și de către martorul… în declarația dată în data de…2014. Apelativul cu care interlocutorii îl identifică pe cel la care se referă este „…” și, deși inculpatul T.F. (Tahli Fadel) a pretins în declarația dată în fața procurorului că nu știe despre cine este vorba, martorul denunțător menționează în mod expres că este vorba despre …, T.B…”, se arată în motivarea judecătorilor.

Mohamad Yassin a fost arestat, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam. Alături de el a fost arestat şi Tahli Fadel, acuzat de complicitate.

Decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, poate fi contestată la Curtea de Apel.

Numele lui Yassin a fost vehiculat de presă şi în cazul răpirii jurnaliştilor. Omar Hayssam l-a turnat la DNA pe mai vechiul său prieten, Mohamad Yasin.