Traian Băsescu: „Magistraţii au exagerat, având în vedere pensiile şi salariile pe care le au”

Traian Băsescu a declarat vineri seară că este normal ca magistraţii şi politicienii să fie recompensaţi în plus pentru privaţiunile pe care le suportă în timpul activităţii, dar crede că totuşi magistraţii au exagerat atunci când au declanşat greva pentru pensiile speciale.

RomaniaTV.net
24 ian. 2020, 21:11
Traian Băsescu: „Magistraţii au exagerat, având în vedere pensiile şi salariile pe care le au”

Magistraţii au fost nemulţumiţi de proiectul de lege care ar elimina pensiile speciale ale tuturor categoriilor profesionale, în afară de militari şi poliţişti, mai multe instanţe intrând în această săptămână în grevă, iar fostul preşedinte crede că a fost vorba şi despre un moment prost ales de PSD şi PNL pentru a aduce în discuţie această problemă foarte sensibilă.

„Cred că şi PSD şi PNL au ales un moment foarte prost să discute o problemă atât de sensibilă. Dezbaterea pe pensii speciale este înainte de alegeri. Câtă încredere poţi să ai că nu funcţionează abordarea electorală a problemei şi nu cea responsabilă?”, a afirmat Traian Băsescu.

Referindu-se în continuare la moralitatea demersului magistraţilor, Băsescu a spus: „Unde au dreptate şi magistraţii, şi politicienii, scuzaţi-mă că spun asta, şi alte categorii, este nivelul de privaţiuni. Un magistrat nu are dreptul să aibă alte activităţi decât cele din educaţie, nu poate să aibă o afacere, cum nu poate să aibă nici un om politic. Asta le-ar da dreptul la oarecare recompense.”

În continuare, fostul preşedinte a vorbit şi despre majorarea pensiilor şi a punctat faptul că o creştere cu 40% a tuturor pensiilor i se pare exagerată în acest moment, adăugând că un astfel de efort bugetar ar putea prăbuşi ţara.

„Pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie. Dar foarte probabil, şi eu susţin această variantă, mai fericită era varianta unei creşteri eşalonate. N-ai cum să produci acest şoc de 40%. Discutăm de creşterea cu 40% a pensiilor a cinci milioane de oameni”, a afirmat Traian Băsescu în studioul B1 TV.

Europarlamentarul PMP este de părere că pensiile vor fi majorate indiferent cine se va afla la guvernare, în vederea câştigării de capital politiv pentru alegerile parlamentare din toamnă, dar avertizează că banii necesari nu există şi vor trebui împrumutaţi. Conform legii pensiilor aflată în vigoare în acest moment, majorarea cu 40% ar trebui să se producă începând cu luna septembrie.

”Sunt desenaţi în buget, ei trebuie împrumutaţi. Este clar că banii nu sunt. Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situaţiei în care plătesc creşterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produşi din taxele şi impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutaţi. Deci, ei nu spun o minciună când spun că banii sunt prevăzuţi în buget. Da, dar nu spun sursa: din împumuturi. Se sacrifică echilibrele macroeconomice ale ţării pentru voturile care urmează în noiembrie. Personal, cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuşi ţara. Nu exagerez deloc. Demagogia i-a împins pe oamenii politici într-o situaţie în care echilibrele macroeconomice se pierd”, a mai spus Băsescu.