Traian Băsescu: Marga era o calamitate pentru România, cu idei puţine şi nepregătit

Preşedintele suspendat Traian Băsescu l-a atacat dur, luni seara, pe fostul ministru de Externe, Andrei Marga. "Nepregătit, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi de credibilitate, bun în socialism ştiinţific, dar nu în probleme externe", aşa l-a descris Băsescu pe şeful diplomaţiei româneşti. Băsescu i-a atacat şi pe Ioan Rus, Victor Paul Dobre şi Radu Stroe, spunând că cei trei "nu ştiu carte". "Mă înduioşează ministrul Rus", a mai comentat Băsescu demisia lui Rus şi motivele invocate de acesta.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 11:48
Traian Băsescu: Marga era o calamitate pentru România, cu idei puţine şi nepregătit

„Marga era o calamitate pentru România. Nepregătit pentru asemenea funcţii, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi de credibilitate. Şi el neştiutor de carte în ale externelor”, a spus Traian Băsescu. „Se poate încerca ceva în Benin, dar nu Berlin, în cazul lui Marga (n.r. – referitor la posibila desemnare a lui Andrei Marga în funcţia de ambasador la Berlin)”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele suspendat i-a atacat şi pe foştii miniştri Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, dar şi pe noul ministru Radu Stroe.

„Ei confundă condiţiile de la alegerile locale cu cele de la un referendum pentru un preşedinte. Condiţiile sunt diferite. (…) Oamenii ăştia nu ştiu carte. Vor să demită un preşedinte fără să citească condiţiile în care îl poţi demite. Fie că vorbim de Rus, Dobre sau Stroe, vorbim despre trei oameni care nu ştiu carte în materia în care vor sa lucreze”, a arătat Băsescu.

CITEŞTE ŞI Băsescu o laudă pe Pivniceru: E un judecător bun, ştie carte

Băsescu: Desemnarea lui Şova şi Corlăţean, o mare eroare

Preşedintele suspendat a mai spus că îl „înduioşează” Ioan Rus, iar modul în care acesta şi-a justificat demisia este penibil.

Mă înduioşează ministrul Rus, care sub presiunea declaraţiilor mele de la sediul de campanie a demisionat. Cred că l-a dezamagit tare şi pe nea Vasile, care trebuia să numere cetăţenii, şi pe nemţii pe care îi aducea să numere cetăţenii la Cluj. Astfel de justificări sunt penibile şi nu au nimic cu calitatea de ministru responsabil„, a declarat Traian Băsescu, luni seară, la sediul său de campanie.

El a mai spus că „altele sunt motivele” pentru care Ioan Rus a demisionat, iar acestea ţin probabil de „modul în care a putut lucra în Guvern”.

Apreciez că până la urmă a ieşit din cursa mistificării listelor electorale. Acesta este adevăratul motiv pentru care Ioan Rus a demisionat, ca de altfel şi Victor Paul Dobre„, a adăugat preşedintele suspendat.

ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui suspendat.

–  Chestiunea depunerii listelor ar putea fi rezolvate în câteva ore. Pui într-un camion listele electorale, te prezinţi la sediul CCR, ai grijă să fie oameni foarte mulţi pentru a depune listele la Curte. Problema fundamentală e predarea listelor electorale utilizate pentru referendumul din 29 iulie. Atâta tot a cerut CCR. Guvernul trebuie să se grăbească.

– Mă înduioşează ministrul Rus care sub presiunea declaraţiilor mele de aici a demisionat. I-a dezamăgit şi pe nemţii aduşi să facă numărarea la Cluj şi pe nea Vasile. Justificările sunt penibile şi nu au nimic cu calitatea de ministru responsabil. Altele sunt motivele demsiei sale. Ce apreciez este că a ieşit din cursa mistificării listelor electorale. Acesta e adevăratul motiv pentru care a demisionat.

– Imediat ce guvernul va depune listele voi face o cerere de modificare a termenului şi aducerea lui mai aproape pentru a scurta perioada de criză în care ne aflăm.

-Aceşti oameni sunt incompetenţi pentru că nu ştiu diferenţa dintre alegerile locale şi cele pentru preşedinte. Condiţiile sunt diferite. La alegerile locale poţi vota pentru primarul tău dacă ai domiciliu în acea localitate. Pentru preşedinte dreptul de vot e nerestricţionat. Orice cetăţean român are dreptul să aleagă pentru preşedinte sau pentru demitere. Acest fapt face inutil căutarea celor cu domiciliu stabil în ţară sau în străinătate. Oamenii ăştia nu ştiu carte. Vor să demită preşedintele fără să ştie condiţiile. Rus şi Stroe nu ştiu carte. Aceşti oameni nu ştiu legile pe care trebuie să le aplice.

– Azi am avut anunţată şi o remaniere. E important că va fi remaniat Marga de la Externe care era o calamitate pentru România: nepregătit pentru asemenea funcţie, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi de credibilitate, bun în socialism ştiinţific, dar nu în probleme externe.

– E o mare eroare desemnarea lui Şova în cabinet, având în vedere reacţiile care pot apărea ca urmare a afirmaţiilor antisemite pe care le-a făcut.

– Se poate încerca ceva în Benin, dar nu Berlin, în cazul lui Marga. (referitor la posibila desmenare a lui Andrei Marga în funcţia de ambasador la Berlin)

– Mona Pivniceru e un judecător bun, ştie carte, iar confruntările mele cu doamna Pivniceru în CSM au fost puncte de vedere diferite spuse deschis. Nu ştiu care vor fi evoluţiile. Ştiu că e un om care apără independenţa Justiţiei. Dacă ajunge la minister se va dumiri cât poate face ministrul Justiţiei. Din punct de vedere profesional nu-i putem reproşa nimic. Vorba ei moldovenească o face pitorească, dar să nu credeţi că nu e un bun meseriaş.

– Scăpările din liste nu pot influenţa rezultatul referendumului.