Băsescu, înaintea Consiliului European: UE şi NATO să pună la dispoziţia Ucrainei tehnică militară

Preşedintele Traian Băsescu participă sâmbătă, la Bruxelles, la Reuniunea Extraordinară a Consiliului European. Şeful statului a decalarat că va susţine în Consiliul European ca statele UE şi NATO să pună la dispoziţia Ucrainei tehnică militară, astfel încât armata din această ţară să nu devină 'carne de tun'.

RomaniaTV.net
30 aug. 2014, 09:11
Băsescu, înaintea Consiliului European: UE şi NATO să pună la dispoziţia Ucrainei tehnică militară

„Soluţiile pe care le vom susţine (n.r. în Consiliul European): statele membre UE şi NATO să pună la dispoziţia armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucraineană carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării raportului de forţe”, a spus şeful statului, pe aeroport, înainte de plecarea la Bruxelles.

Traian Băsescu a declarat vineri că va susţine în Consiliul European de sâmbătă sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca această ţară să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse, cât şi o nouă etapă de sancţiuni pentru Rusia.

„Chiar dacă diplomaţia Federaţiei Ruse neagă, evidenţa informaţiilor şi a probelor din teren arată fără echivoc că Federaţia Rusă a trecut la o cu totul altă etapă de sprijinire a separatiştilor. Ca atare, poziţia mea în Consiliul European de mâine (n.r. – sâmbătă) va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament cu care să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, agresiune materializată în aşa numitul război hibrid”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, citat de Agerpres.

Băsescu a apreciat că nivelul de sancţiuni aplicate Rusiei trebuie reevaluat, motivând că acestea s-au adoptat la un moment în care această ţară avea o oarecare decenţă în aprovizionarea cu armament modern a separatiştilor şi sprijinul cu specialişti militari.

Astfel, şeful statului a arătat că va susţine în Consiliul European trecerea la o nouă etapă de sancţiuni financiare pentru Federaţia Rusă, care să vizeze sectorul energetic şi militar.

Pe agenda reuniunii de la Bruxelles se află discutarea numirilor-cheie care urmează a fi efectuate pentru principalele posturi de conducere ale UE şi criza din Ucraina.