Traian Băsescu: Nici comuniştii nu şi-au permis să anuleze hotărâri judecătoreşti definitive prin legi sau decrete

Publicat: Vineri, 08 Februarie 2019 22:07 // Actualizat: Vineri, 08 Februarie 2019 22:07 // Sursa: romaniatv.net

Traian Băsescu susţine că anularea sentinţelor pronunţate de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin ordonanţă de urgenţă ar fi un precedent periculos şi ar reprezenta "cel mai abuziv act politic al unui guvern european".

Foto: capital.ro

"S-ar crea un precedent extrem de grav prin introducerea unui element major de neconstituţionalitate prin aplicarea retroactivităţii, chiar dacă nu se declară acest lucru, în cazul unei decizii a CCR (care ea însăşi atenţionează că decizia nu se poate aplica retroactiv). Pe de altă parte, justiţia ar fi pur şi simplu pulverizată printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de un guvern politic în folosul unui infractor condamnat. Ar fi cel mai abuziv act politic al unui guvern european. Nici măcar comuniştii nu şi-au permis să anuleze hotărâri judecătoreşti definitive prin legi sau decrete", a scris Traian Băsescu vineri pe Facebook.

Fostul preşedinte afirmă că PSD nu a avut curajul să dea o graţiere şi a optat pentru varianta unei ordonanţe de urgenţă prin care să anuleze sentinţele pronunţate de completurile de cinci judecători, măsură care ar avea ca efect "distrugerea justiţiei".

"În realitate Tudorel Toader 'Cel Năpraznic' are de făcut două lucruri:

1. Să respingă orice presiune a lui Dragnea de a anula prin OUG hotărâri definitive ale completelor de cinci judecători de la ÎCCJ sau a completelor de trei judecători de la Curţile de Apel. Dacă nu rezistă presiunii, să demisioneze, pentru a nu se pricopsi cu titlul de 'Gropar al Justiţiei'. (...)

2. Să corecteze urgent toate articolele declarate de CCR a fi neconstituţionale în Noul Cod Penal şi în Noul Cod de Procedură Penală pentru a da limpezime şi deplină constituţionalitate actului de justiţie şi pentru a evita în viitor constatări de neconstituţionalitate a unor hotărâri judecătoreşti definitive adoptate în baza unor articole neconstituţionale", se arată în postare.

Traian Băsescu a mai scris că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui "să renunţe la a mai merge cu jalba în băţ la Bruxelles, că nu reuşeşte decât să fie ridicol încercând să împiedice numirea doamnei Kovesi".

2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ordonanta recurs in anulare Traian Băsescu Tudorel Toader
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 feb 11:09
Răspunde | Votează email 1 email
Justitiarul
Bravo romanule OARECARE.Ai spus concluzia corecta, dupa gratii tortionarule acolo este locul tau de veci nu in palat pe banii nostri lepadatura sociala ce esti!!!
09 feb 09:46
Răspunde | Votează email 1 email
un roman oarecare
Bai "javra ordinara"(cred ca asa iti spuneau cei care aruncau "cascheta" la Cotroceni), n-ai vrea sa ne scutesti cu remarcile tale, dupa ce toata tara stie ca esti un mafiot ordinar protejat? Tu trebuia sa fi de mult dupa gratii!
1
EUR
4.7619
RON
24 Feb
noapte -6 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H