Traian Băsescu: Nu mă tem de dosare pentru că ştiu că nu am încălcat legea

Traian Băsescu a declarat, luni seară, la România TV, că nu are motive să se teamă de eventuale dosare penale şi de consecinţele acestora pentru că ştie că, în calitate de preşedinte şi nu numai, nu a încălcat niciodată legile României.

20 iun. 2016, 19:22
Traian Băsescu: Nu mă tem de dosare pentru că ştiu că nu am încălcat legea

„Nu mă tem de dosare, pentru că ştiu că nu am încălcat legea. De aici vine şi capacitatea mea de a mă bate. Dacă aş fi ştiut că am încălcat legea, mă opream”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

Traian Băsescu a comentat şi o afirmaţie a lui Victor Ponta, potrivit căruia dosarul penal al fostului premier Adrian Năstase a fost făcut ca urmare a liderului de la Cotroceni de la vremea respectivă: „Vorbeşte gura fără el! Eu am văzut dosarul lui Adrian Năstase, plecase de la o declaraţie a lui Sergiu Sechelariu şi a unei doamne de la inspectoratul de construcţii. Era pornit de la un prieten de-al lui, nu de la mine. Mie nu are de unde să mi se tragă nimic pentru că nu am făcut compromisuri nici măcar cu prietenii. Nu sunt un om care să aibă prea mulţi prieteni. La mine în casă au intrat extrem de puţini oameni şi înainte, şi în timp ce eram preşedinte, şi după ce n-am mai fost preşedinte”

Fostul preşedinte a precizat că nu a avut o relaţie „ca o lună de miere” cu serviciile secrete în cei 10 ani de mandat la Cotroceni. „În timpul meu serviciile secrete au fost extrem de loiale în îndeplinirea obiectivelor pe care eu le-am avut ca preşedinte, cum ar fi NATO. Eu pot să spun că nu am fost, însă, sesizat, deşi familia Bercea îl sufoca pe fratele meu. E tot ce reproşez. Despre Hexi Pharma am spus că nu am primit vreo informare că diluează dezifectanţii. Dar între mine şi serviciile secrete au fost controverse consistente în timpul mandatelor”, a punctat Traian Băsescu.

Băsescu a precizat că a ştiut încă dinainte de a fi preşedinte şi, apoi, şi în timpul celor două mandate la Cotroceni că în România se întâmplau lucruri „necurate”, însă a precizat că nu întotdeauna a avut pârghiile necesare pentru a lua atitudine. „Tot timpul mi-am dat seama că se întâmplă lucruri necurate în ţara asta. Şi în anul al 10-lea de mandat îţi dai seama de lucruri de care nu ţi-ai dat seama în primul an. Lucruri necurate erau semnalate zi de zi în presă. Ştiam asta şi înainte să ajung preşedinte. Campania mea a fost cu „ţepe în Piaţa Victoriei” şi cu „JAFO”, dacă vă amintiţi. Marea problemă e care sunt mijloacele să demonstrezi acele lucruri. Şi nu tu, ca preşedinte, ci cu instituţiile statului. Câţi ani îţi trebuie să scoţi justiţia şi serviciile de informaţii de sub influenţa politicului? SIE să nu mai fie utilizat pentru a plasa diplomaţi în străinătate… clientelă? Am reuşit! SRI nu l-am lăsat sub control politic, garantat, deşi l-am găsit pe şeful SRI umblând cu maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu”, a afirmat Traian Băsescu, la România TV.