Traian Băsescu, audiat ca SUSPECT în dosarul Firea. Fostul preşedinte, HUIDUIT la Parchet

Traian Băsescu a ajuns, miercuri, pentru prima dată în fața procurorilor de la Parchetul General în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea l-a acuzat de şantaj şi ameninţare. Traian Băsescu a refuzat să vorbească cu procurorii. Fostul preşedinte a stat doar 30 de minute în sediul Parchetului General, acolo unde i s-a comunicat în mod oficial faptul că este suspect. În aprilie anul trecut, Traian Băsescu i-a transmis Gabrielei Firea că într-o zi s-ar putea să nu îşi mai găsească soţul acasă. Dacă va fi găsit vinovat, Băsescu riscă până la 7 ani de închisoare.

RomaniaTV.net
18 mart. 2015, 06:19

Traian Băsescu s-a aflat miercuri în faţa procurorilor pentru prima dată din anul 2004, când a dat explicaţii cu privire la dosarul Flota, dosar închis între timp. Traian Băsescu a fost citat la ora 11.00, la Parchetul General, unde i s-a adus oficial la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul în care a fost acuzat de şantaj de către senatorul PSD Gabriela Firea.

Traian Băsescu a venit însoţit de SPP, dar şi de avocaţi. Printre avocaţii fostului preşedinte este şi Dan Apostol, avocatul care l-a mai reprezentat pe Traian Băsescu în faza de urmarire penala in dosarul “Flota”. Dan Apostol i-a apărat şi pe fraţii Becali şi pe Cristi Borcea în dosarul Transferurilor, pe liderul MISA Gregorian Bivolaru, primarul Constantei Radu Mazare si fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon.  

Traian Băsescu a ieşit de la Parchetul General după aproximativ 30 de minute, fără să facă declaraţii. Mai multe persoane au scandat „Băsescu!”, în timp ce un alt grup l-a huiduit.

Avocatul Lucian Bolcaş, cel care o reprezintă pe Gabriela Firea în acest caz, a declarat la ieşirea din sediul Parchetului, că fostul preşedinte Traian Băsescu nu a dat declaraţii în faţa procurorilor, dar că avocaţii fostului şef al statului au cerut să studieze dosarul, urmând ca săptămâna viitoare să vină să dea declaraţii.

UPDATE 10.50 Traian Băsescu a ajuns la Parchetul General. Fostul şef al statului a fost întâmpinat de un grup de protestatari, care l-a huiduit. „Băsescu, la puşcărie”,  „PMP şi ticălos, ai întors ţara pe dos” şi „Spune, Băse, adevărat, câţi dolari pe flotă ai luat” au strigat aceştia.

Băsescu nu a făcut nicio declaraţie, la sosire.

UPDATE 10.34 Traian Băsescu a plecat spre Parchetul General.

Avocatul Gabrielei Firea a declarat la România TV că dupa terminarea mandatului au avut loc actele porcesuale normale, a afost audiată Gabriela Firea şi acum este citat Traian Basescu.

„Este procedura normala care se urmează. Nu am facut o solicitare. Este obligatorie audierea sa, solicitarea fiind făcută practic prin plângere”, a declarat avocatul Lucian Bolcaş.

Traian Băsescu a declarat, luni, că a fost chemat la Parchetul General în calitate de suspect în dosarul Gabriela Firea. „Mi-au trimis o scrisoare în care au spus că sunt suspect. Cum e şi Niţu, numai că eu sunt suspect că am făcut o declaraţie, iar el e suspect că a împuşcat oameni la Revoluţie. Era în trupele de Securitate, i s-a spus să tragă în teroriştii de pe Dorobanţi şi probabil a împuşcat câtţiva terorişti, ce să facă?„, a declarat Băsescu.

De asemenea, Băsescu a susţinut că acuzatoarea sa, Gabriela Firea, ca administrator al unei firme a lui Dan Voiculescu, a aprobat transferul sub formă de împrumut a unor bani de la firma Crescent la Grivco, în perioada 2007-2011. Este vorba de 400.000 de euro şi 1.800.000 de dolari.

„Asta nu-i ameninţare, nu-i şantaj, e informaţie publică: să spună câţi bani a transferat din Crescent în trustul lui Dan Voiculescu. Adică dacă îşi aduce aminte să fi semnat vreo hârtie prin care muta bani şi nu-i dădea înapoi (…) Dacă Firica îşi aduce aminte, ar fi bine să se spovedească public (…) Domnia sa a semnat cu mânuţa ei împrumuturi pe care a uitat să le mai dea înapoi„, a spus Băsescu precizând că are aceste informaţii de la Elena Udrea, care le-ar fi primit de la Oreste Teodorescu, ce i-ar fi solicitat 10.000 de euro pentru aceste informaţii Elenei Udrea.

CITEŞTE ŞI TRAIAN BĂSESCU, urmărit penal în dosarul în care Gabriela Firea l-a acuzat de ŞANTAJ

„Informaţiile le-am primit împreună cu un bileţel  pe care scria ‘10.000 €’ de la Elena Udrea care le primise de la Oreste cu tot cu bileţel. Ea a refuzat să plătească şi de asta-i supărat Oreste”, a spus Traian Băsescu adăugând că informaţiile astfel primite el le-a remis instituţiilor statului în primăvara anului trecut. „Oreste e un bărbat care a sustras nişte documente de la grupul Grivco şi le-a dat unui om de opoziţie. A scris şi el 10.000 € pe un bileţel galben, dar Oreste e om cinstit, ca şi Gabriela Firea„, a comentat Băsescu pe un ton ironic.