Băsescu: România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii. Nu putem vorbi de o invazie în Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu avem de-a face în acest moment cu o invazie rusă în Ucraina, ci de o escaladare a sprijinului pe care ruşii îl oferă separatiştilor.

28 aug. 2014, 16:44
Băsescu: România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii. Nu putem vorbi de o invazie în Ucraina

„România nu consideră că e o invazie în Ucraina, invazie înseamnă forţe militare de amploare care să intre pe teritoriul Ucrainei. Dar vorbim despre o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl oferă separatiştilor, prin infiltrarea de militari specialişti, ca ofiţeri de comandă şi prin transferul tot mai masiv de tehnică de luptă de ultimă generaţie către separatişti”, a declarat şeful statului.

DOVADA că TRUPELE RUSE au INTRAT pe teritoriul UCRAINEAN – VIDEO

Băsescu a adăugat că această escaladare a sprijinului generează o debalansare a raportului de forţe dintre separatişti şi armata ucrainiană.

Ucraina cere UE ajutor militar de anvergură. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă

„Se produce o debalansare a raportului de forţe în favoarea separatiştilor, dacă statul ucrainian nu ia măsuri să-şi crească forţele militare. Evaluarea noastră e că armata ucrainiană se află în dificultate pe frontul de luptă din Ucraina de Est şi că sunt necesare mijloace tehnice, militare suplimentare. Rusia vrea să creeze o Transnistrie mult mai mare, care să blocheze demersul Ucrainei de a de veni membru NATO”, a completat Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a declarat că nu se impune convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu privire la situaţia din Ucraina.

„Nu se impune convocarea CSAT”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

El a arătat însă că o şedinţă a CSAT va avea loc pe 3 septembrie.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat că acesta este atributul preşedintelui.

Titus Corlăţean, despre INVAZIA din Ucraina: S-ar impune o reacţie şi o analiză a CSAT

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat joi că trupe regulate ale armatei ruse echipate cu armament greu au pătruns pe teritoriul Ucrainei şi luptă de partea separatiştilor, dar el estimează că situaţia militară din estul ţării este totuşi ‘controlabilă’, consemnează agenţia EFE din declaraţiile pe care le-a făcut şeful statului ucrainean la începerea reuniunii de urgenţă a Consiliului de securitate naţională şi de apărare a ţării.