Titus Corlăţean, despre INVAZIA din Ucraina: S-ar impune o reacţie şi o analiză a CSAT

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că s-ar impune o reacţie şi o analiză a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în condiţiile ultimelor evoluţii din Ucraina. O şedinţă a CSAT se va desfăşura, cel mai probabil, săptămâna viitoare, în data de 3 septembrie, iar între subiectele aflate pe agenda reuniunii ar urma să se afle situaţia conflictului ucraineano-rus, au precizat surse guvernamentale.

RomaniaTV.net
28 aug. 2014, 11:52
Titus Corlăţean, despre INVAZIA din Ucraina: S-ar impune o reacţie şi o analiză a CSAT

„Este atributul preşedintelui (…) şi este cazul să anunţe Preşedinţia o reuniune a CSAT. Cert este că, aşa cum decurg lucrurile, chiar dacă nu există un risc de securitate direct asupra României, iată că evoluţiile merg în direcţia greşită. Eu cred că situaţia este îndeajuns de gravă, mâine o vom discuta în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor UE convocată de preşedinţia italiană. Eu cred că o reacţie şi o analiză la nivelul instituţiei naţionale de securitate naţională, CSAT, s-ar impune”, a spus, joi, ministrul român al Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi moldovean şi georgian.

Titus Corlăţean a precizat că trebuie examinate toate datele disponibile până în acest moment, dar că situaţia în Ucraina pare a fi una „extrem de gravă”.

„Situaţia pare a fi extrem de gravă şi nu merge în direcţia în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE şi NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acţiune reală, concretă şi onestă a Federaţiei Ruse în primul rând de stopare a oricărui ajutor militar pentru separatişti şi, pe de altă parte, o acţiune în sensul dezescaladării. Nu asta este direcţia în care se merge”, a adăugat şeful diplomaţiei române.

Totodată, Corlăţean a exprimat din partea autorităţilor române „o extremă îngrijorare” faţă de ultimele evoluţii din Ucraina.

„Voi invoca doar canalul oficial ucrainean, preşedintele Poroşenko şi reacţia unor colegi din UE care au reprezentanţi în Consiliul de securitate privind ceea ce este menţionat acum, astăzi, anunţat ca fiind o invazie rusă. Se vorbeşte de prezenţa a mii de cetăţeni ruşi care sunt combatanţi în estul Ucrainei, de ajutorul militar rus care nu a fost stopat contrar exigenţelor exprimate de UE şi de NATO, astfel încât avem toate motivele să nu ne clintim un centimetru din poziţia noastră fermă şi pe care o dorim unitară la nivelul UE si NATO în materia regimului de sancţiuni”, a mai afirmat ministrul Titus Corlăţean.