EXCLUSIV Traian Băsescu, scenariu-şoc privind criza din coaliţia de guvernare. „Un Guvern PNL – PSD ar fi o soluţie mai solidă decât alianţa cu USR. Deocamdată îi împiedică preşedintele”

Traian Băsescu a făcut o analiză, în exclusivitate la România TV, a crizei politice generate în interiorul coaliţiei de guvernare prin demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătăţii. Fostul preşedinte consideră că o formulă guvernamentală în care să fie cooptate PNL şi PSD ar fi mult mai solidă, însă preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi de acord cu un astfel de compromis.

14 apr. 2021, 21:47
EXCLUSIV Traian Băsescu, scenariu-şoc privind criza din coaliţia de guvernare. „Un Guvern PNL – PSD ar fi o soluţie mai solidă decât alianţa cu USR. Deocamdată îi împiedică preşedintele”

Traian Băsescu a catalogat drept o „nebunie” modul în care Andreea Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a semnat un ordin prin care introducea măsuri restrictive, fără a-l informa pe premierul Florin Cîţu.

„Discutăm despre oameni care habar n-au cum funcţionează administraţia. Nu poţi să introduci măsuri restrictive nici măcar într-un cătun fără aprobarea premierului, că atunci fiecare ministru, gândiţi-vă că cel de la Transporturi stabileşte că nu se mai circulă pe drumurile naţionale vinerea şi sâmbăta, cel de la Aviaţie zice că niciun avion nu mai aterizează cinci zile pe săptămână.

Nu există aşa ceva în administraţie. Nu poţi să iei măsuri la nivel naţional fără aprobarea premierului. Când e vorba de ordine de reglementare, e un ordin care reglementează viaţa de zi cu zi a 20 de milioane de români. E o nebunie să spui că nu trebuie aprobarea premierului”, a spus Traian Băsescu, în emisiunea „Punctul Culminant, prezentată de Victor Ciutacu, la România TV.

Fostul preşedinte a afirmat că Guvernul condus de Florin Cîţu este unul „în care autoritatea nu funcţionează”.

„Este un Guvernul în care autoritatea nu funcţionează. Îmi pare rău să spun asta despre Cîţu. A permis miniştrilor, iar unii miniștri s-au luat în serios să acţioneze independent de premier.

Este inadmisibil într-o societate în care totuşi administraţia funcţionează cu reguli precise. Nu e posibil. Ce s-a întâmplat ieri cu acel ordin este în afară de orice imaginaţie ca mod de funcţionare a unei administraţii”, a explicat europarlamentarul.

Citeşte şi: Monica Pop critică momentul demiterii lui Vlad Voiculescu. „S-a întâmplat atât de târziu. Cum a fost posibil să-l pună ministru după gafele enorme făcute în primul mandat?”

Traian Băsescu, despre demiterea lui Vlad Voiculescu. ” Îl demiteam şi pe vicepremier”

Fostul preşedinte a subliniat că decizia demiterii lui Vlad Voiculescu este „mai mult decât justificată”.

„Mai mult decât justificată. Eu îl demiteam şi pe vicepremierul care are în coordonarea Ministerul Sănătăţii. Sunt trei vicepremieri. Trebuiau să plece la pachet.

Barna. Dacă Barna era responsabil de sănătate, să-i fie de bine. Trebuia să plece şi el”, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu spulberă USRPLUS. „Au făcut exact ce blamau la Dragnea”

De asemenea, Traian Băsescu a comparat decizia lui Dan Barna de a nu-l mai susţine politic pe Florin Cîţu cu cele adoptate de Liviu Dragnea.

„Am văzut multe în administraţia asta. Am fost şi eu parte la protocoale, dar niciodată n-au fost protocoale. Fie că a fost cel cu CDR, fie că a fost protocolul meu cu Ponta, au fost circumscrise Constituţiei. N-am adăugat şi n-am modificat Constituţia prin protocoale.

Au făcut exact ce blamau la Dragnea. Pe Dragnea, îl acuzau că decizia de la partid e deasupra Constituţiei. Exact asta fac ei acum. Nu e posibil. Administraţia nu poate funcţiona aşa”, a afirmat fostul preşedinte al României.

Mai mult, europarlamentarul spune că protocolul de alianţă conţine „grozăvii neconstituţionale”.

„Foarte probabil, prevederile din procotolul de Alianţă. În mod cert sunt scrise acolo grozăvii neconstituţionale. Nişte cetăţeni care sunt şi preşedinţi de partide. Mă mir că UDMR a acceptat scrierea unui protocol neconstituțional. La Ludovic Orban nu-mi fac mari iluzii că e plin de cunoaştere a Constituţiei, dar UDMR-ul ştie bine Constituţia”, a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu exclude organizarea de alegeri anticipate

„Este exclusă organizarea de alegeri anticipate, în mod categoric, iar continuarea guvernării va fi cu actuala coaliţie. USR şi PLUS vor trebui să renunţe. Ce variantă au? Să se ducă alături de AUR şi PSD în Opoziţie? Care va fi mesajul?”, a menţionat fostul preşedinte.

Mai mult, Băsescu susţine că preşedintele Klaus Iohannis va chema la discuţii partidele din coaliţia de guvernare.

„Cred că lucrurile se vor calma. Îi invită domnul preşedinte şi îi calmează. Nu există variantă de guvernare din punct de vedere al preşedintelui. Dacă liberalii ar fi lăsaţi liberi, vă asigur că le dă târcoale ideea să facă o alianţă cu PSD, să termine discuţiile cu USR-ul.

Deocamdată îi împiedică preşedintele. Nu cred că preşedintele României după campania anti-PSD ar putea investi un Guvern PNL-PSD, deşi din punct de vedere al stabilităţii ar fi soluţie mult mai solidă decât alianţa cu USR-ul.. Ar veni şi UDRM-ul lângă ei”, a menţionat Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu tună şi fulgeră la adresa lui Arafat: Nimeni nu vede ce face omul ăsta! E un miracol! – EXCLUSIV