Traian Băsescu: Şi Guvernul, şi Bruxelles-ul au sărit calul. Care a fost abuzul lui Timmermans

Traian Băsescu crede că în situaţia legată de justiţie "s-a sărit calul" atât de către Guvern, dar şi de către Bruxelles. Fostul preşedinte a explicat că Comisia Europeană nu are competenţe pe tema codurilor penale, ci doar pe zona de independenţă a justitiţiei. "Aici a fost abuzul lui Timmermans", spune Băsescu.

RomaniaTV.net
05 apr. 2019, 19:35
Traian Băsescu: Şi Guvernul, şi Bruxelles-ul au sărit calul. Care a fost abuzul lui Timmermans

„S-a sărit calul. Şi de noi, pe de-o parte, de Guvern, dar şi de Bruxelles. Avem un tratat, iar când vine vorba de tratatul Uniunii Europene sunt unul dintre cei care am lucrat articol cu articol în vederea modificărilor şi se numeşte Tratatul de la Lisabona. (…) Justiţia este o competenţă partajată. (…) Ce înseamnă competenţă partajată? Competenţă partajată înseamnă o competenţă în care are întâietate Uniunea Europeană. Pe de altă parte, în zonele de competenţă partajată care nu sunt reglementate de Uniunea Europeană, are dreptul statul naţional să îşi facă regulile”, a declarat Traian Băsescu, vineri, la Digi24, potrivit News.ro.

El a precizat că responsabilitatea Uniunii Europene este asumată în zona de independenţă a Justiţiei, şi anume statutul magistraţilor, legea de funcţionare a CSM, legea de organizare a Justiţiei.

„În aceste legi veghează Uniunea Europeană pentru că independenţa Justiţiei este o condiţie obligatorie a statului de drept”, a explicat fostul preşedinte.

Traian Băsescu crede că abuzul lui Timmermans a fost când s-a referit la codurile penale, deoarece Comisia Europeană nu are competenţe legate de acestea.

„Aici a fost abuzul lui Timmermans, legat de coduri, de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală nu are competenţe Comisia Europeană decât în măsura în care te atenţionează, vezi că ai directive pe care nu le-ai implementat”, a mai precizat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Dacă referendumul pe justiţie nu are cvorum, PSD va trece la ordonanţe pentru a subordona justiţia