Traian Băsescu spune cum poate câştiga Ucraina războiul cu Rusia: „Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri”

Traian Băsescu a explicat în Plenul Parlamentului European modul în care Ucraina poate câştiga răuboiul cu Rusia, precizând că "Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri".

01 mai 2021, 12:51
Traian Băsescu spune cum poate câştiga Ucraina războiul cu Rusia: „Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri”

Traian Băsescu a avut o intervenție în Plenul Parlamentului European pe tema războiului din zona Ucrainei.

Traian Băsescu spune cum poate câştiga Ucraina războiul cu Rusia: Vremea imperiilor a trecut!

Citeşte şi Traian Băsescu: „Nici SUA, nici NATO, nici România, nici UE nu vor trage un glonţ pentru Ucraina”

„Situația la frontiera ucraineană reprezintă o amenințare atât la suveranitatea Ucrainei, cât și la stabilitatea și securitatea regională și europeană.

Trebuie să fim solidari cu Ucraina, nu doar la nivel comunicatelor, dar și prin acțiuni concrete: să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO.

Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspectele legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului.

Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra.

Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa a ocupat Nagorno Karabah, Crimeea, Aphazia, Osetia de Sud sau Transnistria.

Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni.

Ucraina trebuie să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare și să-și continue drumul pentru consolidarea instituțiilor democratice și a valodilor fundamentale, indiferent de opinia Federației Ruse.

Vremea imperiilor a trecut!”, a spus fostul preşedinte al României în Plenul European.

Citeşte şi Rusia recunoaşte că ar putea interveni în conflictul din Ucraina: „Dacă există un fel de Srebreniţa, va trebui să le venim în apărare”

UE se teme de RĂZBOI după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina

Uniunea Europeană (UE) se teme de un eventual incident după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi, ”cea mai masivă desfăşurare înregistrată” la frontiera Rusiei cu Ucraina, relatează AFP.

”Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe UE.

Borrell a refuzat să dezvăluie sursa acestei informaţii. ”Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Ucraina se teme de faptul că Kremlinul caută un pretext să o atace. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi-a informat, în cadrul acestei videoconferinţe, omolgii din UE cu privire la ultimele evoluţii la frontieră.

Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”.