Traian Băsescu, un nou ATAC la Tăriceanu: S-a pricopsit cu un abuz în serviciu de toată frumuseţea

Traian Băsescu îl atacă din nou pe şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul preşedinte îl acuză pe Tăriceanu că "blochează funcţionarea unor instituţii ale statului în apărarea senatorului Dan Şova" şi, "prin tertipuri copilărești, a înfrînt și Constituția și votul majoritar al senatorilor și justiția".

21 apr. 2015, 08:21
Traian Băsescu, un nou ATAC la Tăriceanu: S-a pricopsit cu un abuz în serviciu de toată frumuseţea

Traian Băsescu reacţionează după ce, luni, Senatul a respins proiectul de Hotărâre propus de Biroul permanent în vederea constatării rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

„In capul domnului Tăriceanu, nu s-a produs nicio evoluţie din 2006, cînd îmi scria bileţele roz, şi pînă astăzi. Este de neacceptat modul cum acest om înţelege să blocheze funcţionarea unor instituţii ale statului (Senat, DNA, instanţe de judecată) în apărarea senatorului Dan Şova, care, pur şi simplu, a distrus probe utile anchetei procurorilor şi judecătorilor.

Ce face acum domnul Tăriceanu înseamnă compromiterea Senatului, în condițiile în care majoritatea senatorilor a votat în favoarea justiției.

Prin tertipuri copilărești, domnul Tăriceanu a înfrînt și Constituția și votul majoritar al senatorilor și justiția, făcînd din Senat o pavăză în interesul personal, dar penal al domnilor Şova şi, probabil, Ponta.

Atîta timp cît domnul Şova nu este acuzat de procurori pentru declaraţii politice sau pentru modul în care a votat, ci pentru fapte de corupţie și distrugere de probe, singurul care are dreptul să decidă este judecătorul şi nu senatorul, fie el și președinte al senatului.

Cred că domnul Tăriceanu s-a pricopsit cu un abuz în serviciu de toată frumusețea„, scrie Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

CITEŞTE ŞI Senatul a respins proiectul de hotărâre propus de BP pentru constatarea votului în cazul Dan Şova

Băsescu a reluat atacul la Tăriceanu şi într-o intervenţie telefonică la un post de telviziune, spunând că şeful Senatului  „a utilizat tertipuri” în cazul Şova, prin care „a încălcat Constituţia, votul senatorilor şi a desconsiderat justiţia, trasformându-se el personal în judecător.”

„Majoritatea senatorilor a votat cererea. Cel care a profitat de statutul senatorilor fără să ţină cont de Constituţie a fost Călin Popescu Tăriceanu.  (…) Cred ca e o responsabilitate directa si personala a presedintelui Senatului. Nu o spun in baza unei dorinte de a-l pune pe Tariceanu intr-o situatie dificila. Dar asta e realitatea: nu Senatul a blocat, ci presedintele Senatului”, a acuzat Băsescu.

Senatul a respins, luni, proiectul de Hotărâre propus de Biroul permanent în vederea constatării rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Potrivit textului proiectului de Hotărâre propus de către Biroul Permanent, se constată că „în urma votului exprimat în ședința Senatului din data de 25 martie 2015, nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, (…) și de art. 173 din regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a senatorului Șova Dan-Coman”. 

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Practic, prin această Hotărâre propusă plenului se constată că solicirea ministrului Justiției de încuviințare a arestării lui Dan Șova este respinsă.

Curtea Constituţională arăta, în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, publicată vineri, că această Cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Astfel, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act denumit ‘comunicare’, care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Curtea a stabilit, în motivarea deciziei, că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului Justiţiei.