REACŢIA preşedintelui Traian Băsescu la raportul MCV

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, în conferinţa de presă de la aeroportul Otopeni, la sosirea din deplasarea în America Latină, că nu vrea să comenteze raportul MCV înainte de a studia "atent" documentul şi declaraţiile oficiale pe această temă.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 12:50
REACŢIA preşedintelui Traian Băsescu la raportul MCV

„Nu aş vrea să fac niciun fel de afirmaţii până nu studiez atent şi raportul pe Justiţie şi declaraţiile„, a spus Băsescu, întrebat de jurnalişti cu privire la concluziile din raportul prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Comisia Europeană afirmă, în raportul dat miercuri publicităţii, că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

ROMÂNIATV.NET vă prezintă principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– În această deplasare în America Latină am avut două obiective: participarea la summitul UE-CELAC şi vizita în Peru. Summitul este unul dintre cele mai importante din ultimii ani la care am participat având în vedere deciziile cve vor avea consecinţe pe termen lung.

-A rezultat clar că cele 385 de miliarde de euro investiţi în America latină de către statel UE au fost investite în doar 3 ţări.

-Declaraţia comună este un document politic consistent, iar al doilea document este un plan de acţiune cu următoarele elemente: cooperare ştiinţifică în cercetare, inovare şi tehnologii prin transferul de tehnologii către statele CELAC, dezvoltarea sustenabilă economică, socială ce are ca ţintă atingerea celor mai sărace grupuri de populaţie şi al treilea este legat de mediu. UE a vrut un partener din statele Americii latine şi Caraibelor pentru a putea susţine planurile ambiţioase privind combaterea schimbărilor climatice.

-Un alt obiectiv este promovarea incluziunii sociale, obiectiv susţinut foarte puternic. Vorbim şi de imigranţi care, în statele europene unde îşi găsesc de muncă, trebuie să fie incluşi. Educaţia să fie adaptată nevoilor pieţei forţei de muncă. UE are o mare problemă: de multe ori şcoala nu pregăteşte cadrele de care are nevoie piaţa muncii. Poate ne preocupă mai mult nevoile economiei decât marea dezbatere dacă să fie sau nu clasă pregătitoare.

-Se prefigurează riscul unei crize alimentare.

-Europenii au o problemă, urmare a ce s-a întâmplat în Venezuela şi Bolivia, anume naţionalizarea unor investiţii private. Nevoia siguranţei investiţiilor este necesară pentru ca investiţiile UE să continue.UE are un acord de asociere ciu Mexic şi Chile, iar în baza declaraţiei toate statele CELAC pot beneficia de acorduri de liber schimb.

-Mizele sunt legate de o mai corectă distribuţie a investiţiilor UE, garanţiile juridice pentru investitorii din UE, dar şi garanţiile legate de stabilitatea mediului de afaceri. Dociumentul ţinteşte mult mai departe. Se subliniază că prin parteneriatul strategic creşte la nivel global şi influenţa UE şi influenţa Americii Latine.

-România deţine expertiză dr poiectare, construcţie şi echipare de microhidrocentrale în Peru. Sunt interesaţi şi de mici sisteme de irigaţie în zona rurală. Un interes major este pentru industria feroviară, vagoane de tren şi de metrou. De toate ştim să le producem. Un alt domeniu, în minerit, există cereri pentru benzi transportoare.

-Construcţie şi modernizare de căi ferate. O solicitare urgentă pe un program special este legată de nevoia de medicamente generice. De la Iaşi putem exporta. La case prefabricate, ştim să facem case din lemn izolate şi construcţii metalice.

-Poate vi se pare ciudat de ce am înşirat această listă. Pentru că avem industrii care au nevoie de expansiune în alte spaţii: industria de material rulant-producem vagoane performante şi de călători şi de marfă. Avem fabrică de burghiuri la Balş, dar nu reuşim să vindem vagoane decât pe ici, pe colo. Nu avem o piaţă din 2 motive: în Europa, concurenţa este mare, iar exportul de vagoane în America Latină costă foarte mult deoarece ai de traversat Atlanticul. Soluţia corectă este societăţi mixte cu linii de ansamblare în Peru. Marile companii româneşti trebuie susţinute de Eximbank. Soluţia este crearea de linii de ansamblare acolo unde este piaţa cu trimiterea de component din ţară.

Declaraţiile şefului statului au avut loc la Aeroportul Otopeni, preşedintele întorcându-se în cursul acestei după-amieze din vizita efectuată în America Latină.

Preşedintele Băsescu a participat, sâmbătă şi duminică, şi la Summit-ul CELAC-UE de la Santiago de Chile, iar apoi a efectuat o vizită oficială în Perù.

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.

„S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.