Băsescu atacă băncile austriece: aţi făcut profituri uriaşe în România, nu e fair play să plecați

Preşedintele Băsescu a declarat joi că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
24 nov. 2011, 08:54
Băsescu atacă băncile austriece: aţi făcut profituri uriaşe în România, nu e fair play să plecați

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că ar vrea să creadă că recentul anunţ al Băncii Naţionale a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital de către băncile comerciale austriece în statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor pe care acest lucru le-ar produce.

Nu am vrea să fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Iar mesajul meu este: Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009 chiar, iar astăzi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în timp de criză, o vom considera ca un act lipsit de fair-play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, ţări care am venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului  şi-a manifestat îngrijorarea legată de ‘comportamentul posibil’ al unor bănci.

Banca centrală de la Viena le-a recomandat băncilor comerciale austriece să-şi limiteze liniile de finanţare pentru filialele din Europa Centrală şi de Est. În România au filiale mai multe bănci austriece: Erste – BCR, Raiffeisen şi Bank Austria – UniCredit.