Traian Berbeceanu, învestit în funcţia de prefect al Capitalei. Trecutul controversat al fostului şef de cabinet al lui Marcel Vela

Traian Berbeceanu a fost învestit, vineri, în funcţia de prefect al Capitalei, după demiterea lui Gheorghe Cojanu. La ceremonie a participat şi ministrul afacerilor interne, Marcel Vela. Evenimentul a avut loc în fața sediului Instituției Prefectului București.

23 oct. 2020, 11:12
Traian Berbeceanu, învestit în funcţia de prefect al Capitalei. Trecutul controversat al fostului şef de cabinet al lui Marcel Vela

Traian Berbeceanu a fost numit în funcția de prefect de prefect al Capitalei, joi, 22 octombrie 2020. Hotărârea de Guvern, cu caracter temporar, prin care acesta a fost numit a fost publicată în Monitorul Oficial.

Gheorghe Cojanu a fost revocat, joi, tot prin Hotărâre de Guvern, din funcţia de prefect al Capitalei, în locul său fiind numit fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu. Gheorghe Cojanu a fost numit în funcţia de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Totodată, Guvernul a decis joi printr-o hotărâre, care a fost publicată în Monitorul Oficial, eliberarea din funcţia de subprefect al municipiului Bucureşti a Matildei-Nicoleta Goleac. 

Artificiul PNL pentru numirea lui Traian Berbeceau la Prefectura Capitalei. Fără acesta numirea nu ar fi posibilă

Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, a fost numit la finalul anului trecut șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela. Fostul polițist a devenit cunoscut după ce a condus ancheta împotriva unei grupări de hoți de fier vechi din Hunedoara.

În iunie 2016, a fost achitat în primă instanţă pentru mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare. În acelaşi dosar, procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. Sentinţa nu este definitivă.

Instanţa i-a obligat pe Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean, la plata sumelor de 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferenţe salariale şi 100.000 euro cu titlu de daune morale, în solidar, către partea civilă Traian Berbeceanu. De asemenea, i-a obligat să plătească, în solidar, părţii civile Traian Berbeceanu sumele de 37.206 lei reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de judecată, respectiv de 15.759 lei reprezentând cheltuieli judiciare la urmărirea penală.