Traian Igaş: Nu era în sarcina mea să spun că vor fi nămeţi ca în 1954

"Nu era în sarcina mea să spun că vor fi nămeţi ca în 1954", a declarat, la România TV, fostul ministru de Interne, Traian Igaş. El a recunoscut că, deşi ştia că viscolul va acoperi localităţi întregi din România, nu a insistat pentru pregătirea unor misiuni de salvare imediate.

RomaniaTV.net
12 feb. 2012, 18:05
Traian Igaş: Nu era în sarcina mea să spun că vor fi nămeţi ca în 1954

Întrebat de ce a retractat declaraţia pe care o făcuse iniţial, ca ministru al Internelor, că vor fi nămeţi ca în 1954, Traian Igaş a  explicat: „Nu era atributul meu să fac acest anunţ. Nu îmi revenea mie sarcina. Nu era în sarcina mea să spun asta”.

Acesta a mai precizat că nu Ministerul Administraţiei şi Internelor „decretează culoarea codului”.

„Dumneavoastră consideraţi că acolo unde avem zăpadă de 2, 3, 4 metri suntem la nivelul codului portocaliu doar? Nu MAI decretează culoarea codului”, a mai spus Igaş.

„Evenimentul Zilei” a prezentat, la începutul lunii februarie, o declaraţie a ministrului Traian Igaş potrivit căreia „s-a anticipat că vor fi nămeţi mai mari ca în 1954”.

Ulterior, ministrul Igaş a retractat declaraţia într-un comunicat de presă, precizând că „nu a prezentat estimări privind evoluţia fenomenelor meteorologice”.

Întrebat ce părere are despre declaraţiile lui Traian Igaş, primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la România TV că: „În momentul ăsta important e să ajutăm şi după aceea să anchetam. Nu am ştiut (despre fenomenele meteo extreme n.r) dar am încercat să iau şi această posibilitate în calcul, ceea ce am şi făcut împreună cu cei responsabili”.

Europarlamentarul Norica Nicolai a oferit o altă explicaţie, la „RomaniaTV”, pentru faptul că Igaş şi-a retras declaraţiile şi nu a fost decretată sătămâna aceasta stare de urgenţă şi cod roşu: „Pe stare de urgenţă nu se poate schimba Guvernul, e inclus în Constituţie”.