Rezultatele spectaculoase ale unui studiu: Trăim din ce în ce mai mult

Potrivit cercetătorilor de la Institutul de cercetări demografice Max Planck din Rostock, Germania, progresele în ce priveşte scăderea probabilităţii de deces, indiferent de vârstă, au fost atât de rapide după 1900, încât speranţa de viaţă a crescut mai repede decât în cei circa 200.000 de ani anteriori, socotind de la începuturile evoluţiei omului modern din speciile hominide.

26 feb. 2013, 16:38
Rezultatele spectaculoase ale unui studiu: Trăim din ce în ce mai mult

Studiul a analizat bărbaţi din Suedia şi Japonia, două ţări unde astăzi speranţa de viaţă este între cele mai ridicate din lume, potrivit agerpres.ro.

Cercetătorii au conchis că speranţa de viaţă la nivelul anului 1800 era comparabilă mai curând cu aceea a vânătorilor şi culegătorilor de la începuturile omenirii, decât cu speranţa de viaţă a adulţilor din zilele noastre. Mai exact, estimează cercetătorii, acei oameni primitivi, la vârsta de 30 de ani, erau expuşi unui risc de deces similar unui bărbat suedez sau japonez din ziua de azi la vârsta de 72 de ani.

Creşterea foarte rapidă a speranţei de viaţă a coincis cu inventarea antibioticelor şi vaccinurilor, cu vasta îmbunătăţire a eficienţei agricole, care a asigurat accesul la hrană pentru un număr mult mai mare de oameni, şi cu dezvoltarea pe scară largă a sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă.