Traiul de la Mănăstirea Slănic. Rețeta de post gătită de măicuțe și călugări, urmată cu strictețe de credincioși. Cum se prepară ”chefirul de apă”, elixirul sănătății

Mai este doar puțin până la Sfintele Sărbători Pascale, iar credincioșii ortodocși care au reușit să țină tot postul aspru până acum, au multă bucurie în inimă și bunătate, ori cel puțin așa se spune. Majoritatea românilor se pregătesc de zor pentru Paște, însă ce contează este sănătatea și liniștea casei tale.
Filip Stan
26 apr. 2024, 18:08
Traiul de la Mănăstirea Slănic. Rețeta de post gătită de măicuțe și călugări, urmată cu strictețe de credincioși. Cum se prepară ”chefirul de apă”, elixirul sănătății

Mai este doar puțin până la Sfintele Sărbători Pascale, iar credincioșii ortodocși care au reușit să țină tot postul aspru până acum, au multă bucurie în inimă și bunătate, ori cel puțin așa se spune. Majoritatea românilor se pregătesc de zor pentru Paște, însă ce contează este sănătatea și liniștea casei tale.

Citește și Reţete de post relaxate. Trei idei cu care să-şi faci familia fericită în weekend

Sfintele Sărbători Pascale aduc bucurie și lumină în suflete românilor, iar majoritatea au început deja să se pregătească pentru Paște, atunci când toată familia va fi la masă, dar și în biserică pentru a lua Sfânta Lumină.

”Sărbătoarea sărbătorilor și praznicul tuturor praznicelor”, spunea părintele Cleopa, unul dintre marii duhovnici ai secolului XX.

Astfel, pe lângă rugăciune și iubire față de apropiați, postul alimentar are și el rolul său important.

Fratele Daniel de la Mânăstirea Slănit, renumit pentru sfaturile sale culinare cu specific mănăstiresc, a transmis credincioșilor o nouă rețetă, cu beneficii mari pentru sănătate.

Mulți oameni spun pe drept cuvânt că tot ce se prepară în bucătăria unei mănăstiri are un gust delicios și chiar calități de remediu natural.

Motiv pentru care fratele Daniel prezintă ”Chefirul de apă”, o rețetă ideală pentru cei cu afecțiuni asupra stomacului.

Pe lângă Chefir, acesta a detaliat și cum se prepară o ghiveciul călugăresc, o mâncare, care, de asemenea, are efecte benefice asupra sănătății și a organismului.

Ingredientele folosite de fratele Daniel sunt următoarele: o lingură cristale de apă și un litru de apă, iar pentru hrănirea lor trebuie o lingură zahăr la o lingură de cristale, două boabe de stafide, iar timpul de fermentație este de trei-patru zile.

Chefirul de apă este un aliment probiotic produs din boabe limpezi care pot fi fermentate în apă cu zahăr brun, apă de cocos sau suc, iar aceste boabe de chefir sunt formate din bacterii bune și drojdie.

Chefirul de apă este alegerea ideală pentru cei care doresc să încerce produsul lactat, dar care, totuși, nu vor să consume lapte.

Cuvântul „chefir” provine din turcã si înseamnã „bunãstare”. Fratele Daniel de la Mãnãstirea Slãnic are convingerea cã acest „Chefir de apã” este si un leac pentru afectiunile stomacului.

„Vă prezint Chefirul de apă, care este o sursă de probiotice naturale, o colonie de drojdie si microorganisme vii care cresc si supraviețuiesc cu apã si care mentine sãnãtatea întregului organism, în special pentru sistemul gastro-intestinal ! O să vă arătăm cum se face acest chefir, care este inventat de japonezi!

Aceste bacterii de apã se înmultesc singure foarte usor si trebuie hrãnite cu apã! La trei-patru zile folosim ustensile de plastic ca sã le scoatem, nu de fier, cã mor bacteriile! Lichidul rezultat pur si simplu îl beti! Puteti sã beti si 2-3 litri de astfel de apã de chefir pe zi, este o apã îmbunãtãtitã cu microorganisme, cu bacterii sãnãtoase si care vor crea flora sãnãtoasã în stomagul nostru si nu vom mai avea probleme cu el!

Nu mai avem treabã cu balonarea, ajutã la slãbit, întãreste oasele, sustine activitatea creierului si are foarte multe vitamine printre care amintim acid lactic si un complex de B-uri. Trebuie sã folositi apã curatã, nu de la chiuvetã care contine clor! Dacã folositi miere, care este un antibacterian natural, vor muri! Bucãtile de chefir cresc singure! Ele se hrãnesc cu zaharuri si, culmea, se hrãnesc cu toxinele din zahãr.

În trei-patru zile cât vor sta, ele vor consuma tot zahãrul si noi nu vom avea zahãr. Deci punem apã de izvor, putin zahãr si câteva stafide ca sã le ajute la fermentatie. Iese o limonadã naturalã, acrisoarã, poate fi pusã la frigider si nu veti mai avea probleme de sãnãtate!”, spune fratele Daniel.

Ghiveciul mănăstiresc este o mâncare de post pe care o poți pregăti rapid, dar atenție, trebuie să prepari felul acesta gustos, cu multă dragoste!

Fratele Daniel de la Mânăstirea Slănic, din Argeș, îi învață pe credincioși cum să prepare această rețetă simplă și gustoasă. Astfel, vei avea nevoie doar de ingrediente naturale și o combinație perfect echilibrată de arome.

Mai jos ai lista ingredientelor pentru zece porții de ghiveci mănăstiresc.

Ingredientele sunt următoarele: 100 ml ulei de măsline, o ceapă, un morcov, o țelină, 3-4 cartofi mari, 250 gr. de fasole verde, un dovlecel, o vânătă, 5 ciuperci, 2 ardei kapia, 5 rosii, 2 lingurițe de sare, 5 cîtei de usturoi, piper, cimbrișor, curcuma, boia dulce, foi de dafin, busuioc uscat si busuioc proaspăt.

Modul de preparare

Mai întâi, începe prin a curăța și pregăti legumele. Se taie ceapa, morcovul, țelina, cartofii, fasolea verde, dovlecelul, vânăta, ciupercile și ardeii capia în bucăți potrivite.

Apoi, într-o cratită mare, se încinge apoi uleiul de măsline si se călește ceapa până devine aurie.

Se adaugă apoi morcovul si țelina, si se călesc până devin ușor moi, apoi se adaugă cartofii, fasolea verde, dovlecelul, vânăta, ciupercile si ardeii capia si se lasă să se călească timp de câteva minute.

„Adăugați apoi roșiile tăiate cuburi, sarea, usturoiul tocat, piperul, cimbrișorul, curcuma, boiaua dulce, foi de dafin și busuiocul uscat. Amestecați bine toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă la foc mic, timp de aproximativ o oră.

La final, presărați busuiocul proaspăt, pentru a aduce o notă proaspătă și parfumată preparatului. Ghiveciul mănăstiresc este gata să fie savurat! Puteți servi această mâncare alături de pâine proaspătă sau orice altă alegere potrivită pentru perioadele de post”, spune fratele Daniel.

Te-ar putea interesa și Rețeta oltenească din strămoși care îți va face vara mai savuroasă! Praz cu măsline de post ca pe meleagurile românești

Rețeta prezentată de el este o alegere excelentă pentru cei ce caută să își îmbogățească meniul în timpul postului.

Cu ingrediente simple, dar pline de savoare, această mâncare aduce un omagiu tradiției culinare monahale, fiind în același timp de o opțiune sănătoasă pentru toți cei care doresc să se bucure de preparate gustoase și hrănitoare.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Rețeta de mâncare de urzici a Cristelei Georgescu. Ingredientul special pe care îl adaugă, pentru o savoare deosebită: “Puțin”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care cresc animale la curte. Amendă dacă nu ai o distanță minimă de 10 metri
Playtech.ro
Ce nu a avut curaj Ilie Năstase să îi spună lui Trump vreodată. Legătura uluitoare cu Klaus Iohannis
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Controverse legate de originea etnică a lui Hitler. Când a obținut dictatorul nazist cetățenia germană
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Zodiile influențate de Mercur retrograd: Aventuri neașteptate și planuri schimbate
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Culiță Sterp a fost condamnat definitiv pentru accidentul rutier din 2022. Magistrații din Cluj au decis ce se va întâmpla cu artistul
Cancan.ro
Influenceriță celebră, reținută de polițiștii aeroportului! Nu le-a venit să creadă ce văd în pașaportul ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va putea candida din nou. CCR a recunoscut în mod oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, ar fi împlinit 23 de ani. Tatăl, sfâșiat de durere, îl sărbătorește la mormânt: "Azi venim la tine în acest loc, a doua noastră casă"
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Răsturnare privind alegerile prezidențiale! Azi e ultima zi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Evadarea lui Horațiu Potra: neputință instituțională sau complicitate tacită?