Transfăgărăşanul, pe primul loc în topul celor mai frumoase drumuri din lume GALERIE FOTO

După ce britanicii de la celebra emisiune Top Gear l-au desemnat "cel mai bun drum din lume", Transfăgărăşanul a primit din nou cea mai mare apreciere, de data aceasta din partea publicaţiei Cars Route, care l-a plasat pe locul 1 în top 15 al celor mai frumoase drumuri din lume.

RomaniaTV.net
23 aug. 2012, 11:18

Cele mai bune şosele din lume trebuie să aibă un amestec perfect de curbe provocatoare și complicate şi porţiuni drepte, lungi, rapide, fără trafic intens și mai ales, cu priveliști impresionante, cred editorii site-ului Cars Route, care au alcătuit topul celor mai frumoase drumuri din lume.

Pe primul loc se află chiar Transfăgărășanul, „drumul cel mai înalt și cel mai dramatic din România”.

„Construit ca un traseu militar strategic de fostul dictator Nicolae Ceaușescu între 1970 și 1974, acest drum leagă regiunile istorice ale Transilvaniei și Țara Românească, precum și orașele Sibiu și Pitești. Transfăgărăşanul reprezintă 90 km de răsturnări de situație și se transformă de la nord la sud de-a lungul celor mai înalte secțiuni ale Munţilor Carpaţi”, arată site-ul specializat în review-uri pentru maşini.

„Drumul a fost construit la un cost ridicat, atât financiar, cât și din punct de vedere uman, cu mai mult de 6 milioane de kilograme de exploziv utilizat pe fața de nord și 40 de soldați care şi-au pierdut viața în timpul construcţiei sale. Rapoarte neoficiale menționează, totuși, că numai la construirea tunelulului s-au pierdut aproape 400 de vieți”, mai arată articolul.

Transfăgărăşanul a ieşit pe locul 1 pentru că şoseaua „este presărată de curbe periculoase abrupte, curbe lungi în S şi coborâri clare, combinate cu o privelişte absolut uimitoare!”.

Pe locul doi este trecătoarea Stelvio, din Alpii italieni, situată la o altitudine de 2.757 metri. Şoseaua este pe locul doi şi în topul celor mai înalte drumuri asfaltate din Munţii Alpi.

Pe locul trei este şoseaua Lysebotn din Norvegia, considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa. Are nu mai puţin de 27 de curbe de 180 grade şi un tunel de 1.1 kilometri lungime, chiar la coborâre.

 

Topul complet al celor mai frumoase drumuri din lume

1. Transfăgărăşan, România
2. Trecatoarea Stelvio, Italia
3. Şoseaua Lysebotn, Norvegia
4. Drumul montan Jebel Hafeet, Emiratele Arabe Unite
5. Col de Turini, FranŢa
6. Trecătoarea Los Caracoles, muntii Anzi, Chile-Argentina
7. Trecătoarea San Bernandino, Elveţia
8. Şoseaua Guoliang, China
9. Trollstigen, Norvegia
10. Şoseaua Yungas de Nord, Bolivia
11. Trecătoarea Oberalp, Elveţia
12. Şoseaua Atlantic, Norvegia
13. Iroha-zaka, Japonia
14. Şoseaua Red Rock, SUA
15. Autostrada Overseas, SUA