Transferul de date personale din UE în SUA, declarat INVALID de Curtea de Justiţie a UE

Publicat: Marţi, 06 Octombrie 2015 11:47 // Actualizat: Marţi, 06 Octombrie 2015 12:46 // Sursa: romaniatv.net

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) a declarat marți 'invalid' cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA, într-un caz în care este implicat compania Facebook, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpers.

Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene.

Executivul UE estimase că SUA asigură un 'nivel de protecție adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate practicile de supraveghere în masă ale serviciilor de informații din SUA, Schrems a depus o plângere la Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private, Facebook având o filială importantă în Irlanda. Autoritatea i-a respins însă plângerea.

În urmă cu două săptămâni, avocatul general al CEJ, Yves Bot, a estimat că un stat membru al Uniunii Europene poate suspenda transferul de date ale utilizatorilor de Facebook către servere din Statele Unite, apreciind că supravegherea exercitată de serviciile de informații de peste Atlantic este ''masivă și nețintită''.

Citeşte şi Facebook, dat în judecată de un grup de 25.000 de austrieci

În concluziile publicate pe 23 septembrie, avocatul general al CEJ a estimat că, deși o țară terță dispune de un nivel de protecție a datelor personale 'adecvat', autoritățile naționale de control 'pot interveni și suspenda transferul de date, dacă ele consideră necesar acest lucru'.

În primăvara acestui an, autoritățile de protecție a datelor din Franța, Belgia, Germania, Olanda și Spania au lansat o anchetă asupra politicii de confidențialitate a rețelei de socializare online Facebook.

A fost vizată mai ales creșterea transferului de date între mai multe aplicații, cum ar fi Instagram sau Whatsapp. Ancheta a fost coordonată de autoritățile olandeze.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 oct 06:39
...condamnări„, a afirmat, într-o conferință de presă, Răzvan Horațiu Radu. Citeşte şi: Transferul de date personale din UE în SUA, declarat INVALID de Curtea de Justiţie a UE Agentul conducator la CJUE a adăugat că, în public, în...
06 oct 11:55
...din UE către SUA, într-un caz în care este implicat compania Facebook, relatează AFP, Reuters și DPA. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8418
RON
10 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H