Lansarea istorică NASA a fost amânată, din cauza vremii. „Nu vom zbura astăzi!” UPDATE

Primul zbor orbital cu echipaj uman lansat de pe pământ american, de la retragerea flotilei americane de navete spaţiale, în iulie 2011, programat pentru miercuri seară, a fost amânat. Miercuri seara, în jurul orei 23:30, o rachetă Falcon 9 construită de SpaceX, ar fi trebuitsă decoleze de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, trimiţându-i pe astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon aflată la primul zbor de încercare cu echipaj uman.

27 mai 2020, 16:40

UPDATE. Din cauza vremii nefavorabile, misiunea de lansare a NASA a fost amânată. „Nu vom zbura astăzi. Următoarea oportunitate va fi sâmbătă, 30 mai, la ora locală 15.21 (n.r. – ora 22.21, ora României)”, a anunţat NASA.

ŞTIREA INIŢIALĂ. O nouă eră spaţială ar trebui să înceapă miercuri, odată cu lansarea pe orbită a doi astronauţi de la NASA la bordul unei capsule construite de compania SpaceX, o capacitate deţinută mult timp în regim de monopol de un grup extrem de restrâns de ţări şi de care administraţia americană a fost privată în ultimii nouă ani.

Ploaia şi furtunile s-au abătut însă asupra Centrului Spaţial Kennedy din Florida miercuri dimineaţă, iar Centrul Naţional pentru Uragane (National Hurricane Center) din Statele Unite a anunţat formarea unei furtuni tropicale în largul statului Carolina de Sud, aflat puţin mai la nord, care ar putea să reprezinte un risc pentru astronauţi în cazul unei amerizări de urgenţă în Oceanul Atlantic după lansare.

Citeşte şi Ce ascunde NASA? Agenţia a tăiat transmisia live de pe Staţia Spaţială, imediat ce camerele au surprins un obiect neidentificat VIDEO

Reprezentanţii agenţiei spaţiale americane (NASA) şi ai companiei SpaceX se vor reuni miercuri pentru a decide o eventuală amânare pentru sâmbătă – următoarea fereastră posibilă de lansare. „Reuniunea de miercuri în care vom discuta despre vremea din Atlantic va stabili dacă vom putea efectua această lansare„, a scris pe Twitter antreprenorul Elon Musk, fondatorul SpaceX, care aşteaptă acest moment istoric încă de la înfiinţarea companiei sale spaţiale private în 2002.

Deocamdată, lansarea rămâne programată pentru miercuri la ora locală 16:33 (20:33 GMT) de la rampa 39A, aceeaşi de pe care au plecat în spaţiu Neil Armstrong şi colegii lui din misiunile Apollo. O rachetă din gama Falcon 9 construită de SpaceX, ce va purta noua capsulă Crew Dragon, va fi lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Fereastra de lansare se deschide la ora 23:33 ora Bucureștiului, iar, în caz de amânare, există două posibilități de rezervă: sâmbătă, 30 mai la 22:22 sau duminică, 31 mai, la ora 22:00.

Transmisiunea live a evenimentului, în clipul de mai jos: