Transnistria nu va accepta ca Republica Moldova să controleze graniţele, anunţă ministrul de Externe

Transnistria nu va accepta ca Republica Moldova să preia controlul asupra graniţelor sale, în urma lansării primului punct de control, a anunţat miercuri ministrul transnitrean de Externe, Vitali Ignatiev, în urma unei întrevederi cu vicepremierul moldovean Gheorghe Bălan, relatează site-ul Tass.

RomaniaTV.net
24 aug. 2017, 07:47
Transnistria nu va accepta ca Republica Moldova să controleze graniţele, anunţă ministrul de Externe

„Dacă cineva are iluzii că această problemă nu va fi discutată, vă asigur că va fi discutată la toate nivelurile procesului de negociere, până la eliminarea restricţiilor”, a spus Ignatiev, adăugând că o scrisoare de protest a fost înmânată reprezentantului Republicii Moldova.

În mai 2017, pe segmentul transnistrean de frontieră, care nu este controlat de Chişinău, au apărut primii reprezentanţi ai serviciilor vamale şi de pază a frontierei din Republica Moldova. Aceştia se află la punctul de control ucrainean Kuchurgan-Pervomaisk, care gestionează peste 70% dintre operaţiunile comerciale din Transnistria.

Daca totul se va desfăşura fără probleme, Republica Moldova intenţionează să extindă această practică la restul graniţei cu Transnistria, cu ajutorul Ucrainei şi al Uniunii Europene.

Tiraspolul se teme că regimul de la Chişinăul va putea să pună presiune în regiune, prin controlarea operaţiunilor sale de comerţ exterior. În acest context, liderul regimului separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a avertizat că apariţia armatei Republicii Moldova în imediata apropiere a zonelor în care sunt detaşate trupele transnistrene va provoca escaladarea conflictului, întrucât pe acest segment de frontieră nu există forţe de menţinere a păcii din Rusia.

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea tensiunilor în regiunea Transnistria şi a cerut o nouă rundă de discuţii în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori din partea SUA şi UE).

Sursa: mediafax.ro