Transportatorii rutieri: Starea infrastructurii rutiere nu justifică nici măcar plata vignetei

Federaţia Operatorilor Români de Transport salută renunţarea la supraacciza la combustibili și anunță că transportatorii ar putea reveni la alimentarea cu carburanți din ţară. Ei spun că starea drumurilor din România nu justifică nici măcar plata vignetei.

04 dec. 2019, 19:41
Transportatorii rutieri: Starea infrastructurii rutiere nu justifică nici măcar plata vignetei

„Renunţarea la supraacciza nu este un moft ci o chestiune de principiu. Starea infrastructurii rutiere nu justifică nici măcar plata vignetei, astfel încât orice argument contra eliminării supraaccizei nu reprezintă altceva decât o dovadă de imbecilitate politică. Asistăm deja la reacţii total rupte de realitate, din partea unor politicieni, în ceea ce priveşte eliminarea acestei taxe la taxaă, la care, în plus, se mai aplică şi TVA-ul”, au transmis, miercuri seară, reprezentaţii FORT.

Potrivit acestora, „supraacciza a produs deja suficiente pagube bugetului de stat şi consumatorilor persoane fizice şi juridice, iar eliminarea acestei taxe nu este un act de curaj ci doar de normalitate ce nu trebuie amestecat în mocirla luptei politice”.

Renunțarea la supraacciză va avea efecte benefice, spun transportatorii.

„O primă consecinţă benefică pentru operatorii de transport o poate reprezenta revenirea la alimentările în ţară, ce presupune o gestionare mai simplificată, coroborat cu renunţarea la schema complexă aplicată în prezent pentru recuperarea unei componente din supraacciză”, au mai transmis transportatorii.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri seară, că odată cu eliminarea supraaccizei la carburanţi, va creşte consumul şi se va reduce inflaţia.

„Ori, orice creştere prea mare a preţului la combustibil afectează negativ economia. Creşte costurile cu transpoturile, afectează transportatorii, sunt destui transportatori care compară preţurile la nivel european şi renunţă să alimenteze din România. De asemenea, o acciză prea mare crează inflaţie şi duce la creşterea preţului la toate produsele care implică transport. Şi aşa inflaţia este foarte mare. Cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie şi va aduce efecte pe reducerea inflaţiei”, a explicat premierul.

Supraacciza la carburanţi a fost eliminată, miercuri, prin votul deputaţilor, legea în acest sens urmând să fie tirmisă la promulgare.

Citește și: Ludovic Orban adoptă politica PSD: „Eliminarea supraccizei va creşte consumul”