Tratamente de combatere a căpuşelor şi ţânţarilor în parcurile din Capitală

Creşterea numărului de persoane care au reclamat că au fost înţepate de căpuşe a determinat autorităţile locale să ia măsuri. Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că în parcurile mari şi în zonele intens frecventate în care există vegetaţie vor fi aplicate tratmente pentru combaterea acestor insecte care pot transmite boli grave.

RomaniaTV.net
03 mai 2017, 15:52
Tratamente de combatere a căpuşelor şi ţânţarilor în parcurile din Capitală

Tratamentele de combatere a căpușelor și țânțarilor vor fi aplicate, joi, în Parcul Tineretului, iar luni vor fi efectuate în parcurile Carol și Izvor, precum și în zona Unirii și a Sălii Palatului, informează Primăria Municipiului București.

Pe 24 aprilie, Centrul de Protecție a Plantelor a început aplicarea tratamentelor în parcurile: Herăstrăul Vechi, Herăstrăul Nou, Miorița, Bordei, Floreasca, Cișmigiu și Cartierul Francez. „Primarul general, Gabriela Firea, face un apel către primăriile celor șase sectoare ale Capitalei, precum și către toți deținătorii/ administratorii aliniamentelor stradale să inițieze astfel de tratamente, în așa fel încât să fie obținute rezultate optime pe toată suprafața municipiului București”, precizează PMB.

Modul de aplicare și obligativitatea efectuării acestor tratamente sunt reglementate de HCGMB nr. 53/ 2012.

Potrivit acestui act normativ, „toți deținătorii/ administratorii/ proprietarii de spații verzi de utilitate publică aflate pe teritoriul municipiului București — parcuri, grădini publice, liziere de păduri, locuri de joacă — au obligația să efectueze tratamente de combatere a căpușelor, anual, în lunile mai-iunie și septembrie. Tratamentele se vor executa și în lunile iulie și august în cazul în care se înregistrează ploi frecvente, precum și ori de câte ori este necesar, până la înlăturarea focarului”.

Tratamentele se execută cu Fendona 15 SC și se vor repeta la un interval de 15 zile după finalizarea ultimului tratament, se mai arată în comunicat. Toate produsele insecticide utilizate, atât cele pentru combaterea țânțarilor, cât și cele pentru combaterea căpușelor, au o toxicitate redusă pentru om și animalele de companie, precum și pentru vegetație.

„Tratamentele se vor repeta până la dispariția focarelor de căpușe”, menționează sursa citată.