Tratamentul pentru autism şi ADHD în contextul situaţiei din România

Autismul rămâne, în continuare, o tulburare care nu este înțeleasă pe deplin. Există multe întrebări cu privire la autism, însă deocamdată nu se cunosc complet mecanismele din creier care se află în spatele acestor simptome.
Romania TV
19 iun. 2020, 09:39
Tratamentul pentru autism şi ADHD în contextul situaţiei din România

Specialiștii estimează o cifră de 5 milioane de oameni diagnosticați cu autism în Uniunea Europeană. În ceea ce privește prevalența tulburărilor din spectrul autismului la nivel mondial, aceasta a fost estimată la 1 din 68 de persoane. Conform datelor de pe helpautism.ro, în România, la nivel național, ar putea exista mai mult de 30.000 de persoane cu autism, din care 11.214 sunt încadrate cu grad de handicap.

Acești oameni se confruntă cu o discriminare largă în contextul actual din România, în multe domenii ale vieții lor (școlare, familiale, profesionale, sociale). Și înainte de pandemia de coronavirus se întâmpla asta, ei aveau frustrări din cauza excluderii sociale. Oamenii cu autism s-ar putea să nu înțeleagă comportamentul celor din jur, în multe situații. De cele mai multe ori, le este dificil să aibă contact social cu alți oameni. Acesta este motivul principal pentru care preferă să stea mai mult singuri, retrași.

Deși pare o tulburare invizibilă pentru unii oamenii, persoanele cu autism au nevoie de sprijin pentru a se integra în societate. Persoanele cu autism au multe dificultăți pe parcursul vieții, nu interacționează normal cu alte persoane, au dificultăți în a privi pe cineva în ochi, folosesc expresii verbale și gesturi repetitive, au un comportament stereotipic.

Tratamentul autismului la vârsta adultă se bazează pe îngrijiri medicale multidisciplinare. Acestea se realizează cu ajutorul unui medic psihiatru, psiholog, kinetoterapeut. Terapiile de acest fel au ca scop introducerea adultului în comunitate și dacă este posibil și pe piața muncii.

Din păcate în prezent există persoane cu autism care sunt ajutate de familie. După decesul familiei situația se va agrava pentru aceste persoane care rămân singure, dacă nu au capacitatea de a trăi independent. Asta va avea un impact negativ asupra sănătății sale mintale și riscul de a se îmbolnăvi este și mai mare. Cele mai comune boli care apar la bătrânețe la persoanele cu autism sunt osteoartrita, diabetul, demența.

 

Tulburare cronică la copii și adulți

 

Psihiatrii și psihologii spun și despre copiii diagnosticați cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) în România, că nu primesc suficient sprijin. În țara noastră sunt utilizate mai rar medicamente pentru tratamentul ADHD decât în SUA. Aici abordarea este mai nuanțată, se bazează pe factori biologici. La noi se recomandă mai des psihoterapia și mai puțin tratamentul cu medicamente.

Persoanele cu ADHD au trei tipuri de simptome: impulsivitate, hiperactivitate, deficit de atenție. Tulburarea poate fi asociată frecvent cu copiii, dar apare și în rândul adulților. Despre aceștia din urmă medicii spun că cei care suferă de ADHD au cel puțin una sau mai multe tulburări psihiatrice. Prin urmare această problemă cronică de neatenție deranjează și copiii și adulții și este destul de gravă.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este gravă pentru că perturbă studiul, munca, relațiile sociale și de familie. În ultimii ani au fost diagnosticați și femei și bărbați cu această problemă cronică. Unele persoane adulte își recunosc simptomele, stările de iritabilitate, impulsivitate, dar uneori sunt considerate de cei din jur ca fiind imature, nemotivate, fără un scop în viață.

Cercetările specialiștilor din România arată că în cazul copiilor cu ADHD, părinții și profesorii sunt cei care sesizează comportamentul neobișnuit la acestora la școală, unde ei creează diferite probleme. Uneori părinții neagă că ar putea avea un copil cu ADHD și chiar spun că ceva nu e în regulă cu educația în școală. Alții consideră că acei părinți nu știu să-și crească copilul și de asta este impulsiv, obraznic, hiperactiv la școală. Treptat părinții lui analizează mai cu atenție comportamentul copilului și înțeleg că are nevoie de terapie.

Diagnostic

 

Pentru a diagnostica tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție(ADHD) la copii sau adulți, este necesară confirmarea simptomelor. La adulți este mai dificil, pentru că este posibil ca tulburarea să fi apărut încă din copilărie. Prin urmare trebuie realizată o retrospectivă asupra comportamentului din copilărie. Uneori informațiile de la pacient trebuie completate cu alte informații de la rudele acestuia. Medicul analizează simptomele în contextul vieții de zi cu zi, în sfera profesională, a relațiilor de familie, în timpul liber și în sfera socială.

În lumea medicinei moderne s-au căutat soluții de tratament pentru autism și ADHD, precum utilizarea uleiului CBD, pentru copiii cu astfel de tulburări și simptome. Rezultatele sunt promițătoare în ceea ce privește ameliorarea simptomelor la copii și adulți, însă mai sunt necesare studii până când medicina se va pronunța în mod definitiv în acest sens.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Megaconstrucția veche de peste 1600 de ani care a reușit să supraviețuiască. E vizitată intens astăzi, dar puțini știu care este povestea sa
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
George Simion sfidează românii care l-au votat! Ce a spus după numărarea tuturor voturilor
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Pensii MAJORATE pentru toți pensionarii! Când intră în vigoare
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Vești triste pentru români: Dispar 6 zile libere legale din calendar începând cu 2026
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica