Tratatul care stabileşte crearea Mecanismului European de Stabilitate a fost semnat oficial

Tratatul care stabileşte un zid de protecţie permanent pentru zona euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), a fost semnal oficial joi, a anunţat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, într-un comunicat, informează AFP.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 19:15
Tratatul care stabileşte crearea Mecanismului European de Stabilitate a fost semnat oficial

Statele din zona euro au căzut de acord asupra textului la summitul european de la 30 ianuarie.

„Salut semnarea, astăzi, a tratatului” de creare a MES, a scris Van Rompuy, subliniind că ‘acest mecanism permanent anticriză va contribui la îmbunătăţirea încrederii şi la asigurarea solidarităţii şi a stabilităţii financiare ale zonei euro’.

„Obiectivul este ca (MES) să intre în vigoare în iulie 2012, cu un an mai devreme decât era prevăzut iniţial”, reaminteşte Van Rompuy.

Aceste mecanism, care ‘creează un zid de protecţie permanent, cu un larg evantai de unelte şi o bază financiară solidă’, va fi ‘o instituţie financiară internaţională al cărei sediu va fi la Luxemburg’, cu o capacitate iniţială de împrumut de maximum 500 de miliarde de euro, se mai arată în comunicat.

MES va funcţiona până în vara lui 2013 în paralel cu predecesorul său, Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF). În virtutea regulilor actuale, anvelopa cumulată a celor două fonduri nu trebuie să depăşească 500 de miliarde de euro, însă acest subiect va fi din nou dezbătut la summitul european de la 1 şi 2 martie.