„Treapta a noua”, sau cum să te ierţi pe tine înainte de a-i ierta pe ceilalţi

Spectacolul „Treapta a noua“, scris de dramaturgul american Tom Ziegler, este un thriller în care personajele se abandonează propriilor disperări, care par fără liman, consideră regizoarea Anca Maria Colţeanu. Piesa face o analiză profundă a efectelor alcoolismului, care înstrăinează mintea de corp şi năruie normalitatea din relaţiile familiale. 

RomaniaTV.net
06 feb. 2019, 18:19
„Treapta a noua”, sau cum să te ierţi pe tine înainte de a-i ierta pe ceilalţi

La Bulandra, în sala din Grădina Icoanei, spectacolul „Treapta a noua“ spune povestea unei  mame alcoolice care îşi părăseşte fiica, iar după ani, încearcă să reînnoade relaţia dintre ele, înţelegând că înainte de a-i ierta pe ceilalţi, trebuie să se ierte pe ea însăşi. 

„Treapta a noua“ e despre vina tragică regăsită în vina contemporană şi despre fragilitatea fiinţei, scrie Adevărul.ro într-o cronică. Totul se întâmplă într-un apartament din Chicago, unde o mamă încearcă să-şi refacă relaţia cu fiica sa de 16 ani. O are alături pe prietena ei şi o fată de la un centru de asistaţi sociali. Pe scenă, se perindă patru personaje feminine, apăsate de tăcere şi de trecut, în spaţii deschise de nişte uşi, imaginate de arhitectul Octavian Neculai.  Spectacolul redă o poveste dureroasă – spusă cu umor – despre vină, singurătate şi conştiinţă, despre asumare şi despre deznădejde.  Vina este generalizată, e aproape imposibil să mai faci diferenţa dintre victimă şi călău. 

„Treapta a noua“

traducerea şi adaptarea scenică: Anca Maria Colţeanu

Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu

de Tom Ziegler

Regie: Anca Maria Colţeanu

Scenografie: Octavian Neculai

Muzică: Ovidiu Savu Ioniţă

Coregrafie: Andreea Novac

Cu: Manuela Ciucur, Catinca Maria Nistor, Oana Ştefănescu, Adela Bengescu