Trecerea la ora de vară 2025: Cum îți va distorsiona somnul și cum să te adaptezi fără stres

În ultimul weekend din luna martie România trece la ora de vară. În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00. Specialiștii transmit că rutina de somn poate fi afectată.
Alina Costache
22 mart. 2025, 16:30
Trecerea la ora de vară 2025: Cum îți va distorsiona somnul și cum să te adaptezi fără stres

În 2025, schimbarea orei în România are loc în două momente distincte: la sfârșitul lunii martie, când se face trecerea la ora de vară, și la sfârșitul lunii octombrie, când trecem la ora de iarnă. Aceste modificări se produc în fiecare an, iar în data de 29 martie 2025, ora 03:00, va fi momentul în care ceasurile se vor da înainte, marcând începutul orei de vară.

Citește și: Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend, dormim mai mult sau mai puţin?

Deși pare o practică banală, schimbarea orei are un impact semnificativ asupra rutinei zilnice, iar adaptarea treptată la acest ritm poate contribui la o tranziție mai ușoară și mai puțin stresantă.

În noaptea în care trecem la ora de vară, pierdem o oră de somn

Trecerea la ora de vară poate aduce provocări legate de privarea de somn, mai ales în cazul în care ne adaptăm mai greu la schimbarea orei. În noaptea în care trecem la ora de vară, pierdem o oră de somn, ceea ce poate duce la oboseală, dificultăți de concentrare și o stare generală de disconfort.

Potrivit medicului specialist pneumolog Răzvan Lungu, pentru a reduce impactul schimbării orei, este recomandat să ne ajustăm treptat programul de somn cu câte 10 minute mai devreme, în săptămâna premergătoare schimbării, scriu editorii de la Digi24.

De asemenea, respectarea unor reguli de igienă a somnului și ajustarea manuală a ceasurilor care nu se reglează automat sunt pași importanți pentru a trece fără probleme la noul orar.

Obiceiul de schimbare a orei a fost introdus ca măsură de economisire

Obiceiul de schimbare a orei a fost introdus pentru prima dată la începutul secolului XX, în perioada Primului Război Mondial, ca măsură de economisire a combustibilului necesar iluminatului artificial, în special de cărbune. Practica a fost rapid adoptată în Marea Britanie și în alte țări europene.

România a început să aplice schimbarea orei în 1917, în timpul războiului. După încheierea conflictului, utilizarea orei de vară a fost suspendată, pentru a fi reintrodusă între 1932 și 1939. În acea perioadă, schimbarea orei se făcea în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.

Între 1940 și 1942, România a menținut ora de vară permanent, însă începând cu 1943, practica a fost suspendată până în 1979, când a fost reluată printr-o ordonanță guvernamentală, fiind corelată cu sistemul aplicat în Uniunea Europeană.

Astfel, ora de vară și ora de iarnă au fost sincronizate cu majoritatea țărilor europene, iar schimbarea orei a devenit o practică stabilită.

În prezent, la nivel global, aproximativ 60 de țări aplică schimbarea orei, inclusiv Statele Unite ale Americii și Canada, dar există și numeroase state care au renunțat la acest obicei. Printre acestea se numără Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia, care nu mai adoptă măsurile de ajustare a orei.

Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, inclusiv România, continuă să schimbe ora de două ori pe an.

Citește și: Ora de vară 2025. Nu am scăpat nici în acest an de schimbarea orei, dormim mai puţin în weekend

 

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
S-a dat ordin de la Parchetul General. Decizie pentru Călin Georgescu. Judecătorii au aprobat
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Cea mai bună metodă pentru a păcăli canicula. Te răcorești imediat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa