Trecerea la ora de vară 2025: Cum îți va distorsiona somnul și cum să te adaptezi fără stres

În ultimul weekend din luna martie România trece la ora de vară. În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00. Specialiștii transmit că rutina de somn poate fi afectată.
Alina Costache
22 mart. 2025, 16:30
Trecerea la ora de vară 2025: Cum îți va distorsiona somnul și cum să te adaptezi fără stres

În 2025, schimbarea orei în România are loc în două momente distincte: la sfârșitul lunii martie, când se face trecerea la ora de vară, și la sfârșitul lunii octombrie, când trecem la ora de iarnă. Aceste modificări se produc în fiecare an, iar în data de 29 martie 2025, ora 03:00, va fi momentul în care ceasurile se vor da înainte, marcând începutul orei de vară.

Citește și: Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend, dormim mai mult sau mai puţin?

Deși pare o practică banală, schimbarea orei are un impact semnificativ asupra rutinei zilnice, iar adaptarea treptată la acest ritm poate contribui la o tranziție mai ușoară și mai puțin stresantă.

În noaptea în care trecem la ora de vară, pierdem o oră de somn

Trecerea la ora de vară poate aduce provocări legate de privarea de somn, mai ales în cazul în care ne adaptăm mai greu la schimbarea orei. În noaptea în care trecem la ora de vară, pierdem o oră de somn, ceea ce poate duce la oboseală, dificultăți de concentrare și o stare generală de disconfort.

Potrivit medicului specialist pneumolog Răzvan Lungu, pentru a reduce impactul schimbării orei, este recomandat să ne ajustăm treptat programul de somn cu câte 10 minute mai devreme, în săptămâna premergătoare schimbării, scriu editorii de la Digi24.

De asemenea, respectarea unor reguli de igienă a somnului și ajustarea manuală a ceasurilor care nu se reglează automat sunt pași importanți pentru a trece fără probleme la noul orar.

Obiceiul de schimbare a orei a fost introdus ca măsură de economisire

Obiceiul de schimbare a orei a fost introdus pentru prima dată la începutul secolului XX, în perioada Primului Război Mondial, ca măsură de economisire a combustibilului necesar iluminatului artificial, în special de cărbune. Practica a fost rapid adoptată în Marea Britanie și în alte țări europene.

România a început să aplice schimbarea orei în 1917, în timpul războiului. După încheierea conflictului, utilizarea orei de vară a fost suspendată, pentru a fi reintrodusă între 1932 și 1939. În acea perioadă, schimbarea orei se făcea în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.

Între 1940 și 1942, România a menținut ora de vară permanent, însă începând cu 1943, practica a fost suspendată până în 1979, când a fost reluată printr-o ordonanță guvernamentală, fiind corelată cu sistemul aplicat în Uniunea Europeană.

Astfel, ora de vară și ora de iarnă au fost sincronizate cu majoritatea țărilor europene, iar schimbarea orei a devenit o practică stabilită.

În prezent, la nivel global, aproximativ 60 de țări aplică schimbarea orei, inclusiv Statele Unite ale Americii și Canada, dar există și numeroase state care au renunțat la acest obicei. Printre acestea se numără Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia, care nu mai adoptă măsurile de ajustare a orei.

Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, inclusiv România, continuă să schimbe ora de două ori pe an.

Citește și: Ora de vară 2025. Nu am scăpat nici în acest an de schimbarea orei, dormim mai puţin în weekend

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri