Două persoane cu propunere de arestare preventivă şi două sub control judiciar, în dosarul medicului fals Matteo Politi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus miercuri, în dosarul falşilor medici italieni, ca două persoane să fie cercetate sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, iar pentru celelalte două s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat de presă.

RomaniaTV.net
26 mart. 2019, 07:43
Două persoane cu propunere de arestare preventivă şi două sub control judiciar, în dosarul medicului fals Matteo Politi

Trei angajaţi DSP Bucureşti şi un consilierul juridic au fost reţinuţi pentru fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals in declaraţii în dosarul italianului Matteo Politi, care a profesat ca medic chirurg în România deşi nu avea drept. 

Procurori ai Parchetului de lângă Judecătoria Sectorului 1 au făcut, luni, percheziţii la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti în cazul lui Matteo Politi, italianul care s-a dat drept medic chirurg estetician şi a operat fără drept în mai multe clinici private din România. Ancheta a vizat trei angajaţi ai DSP Bucureşti, acuzaţi că au acordat cod de parafă italianului Matteo Politi în ciuda faptului că dosarul lui era incomplet, dar şi un consilier juridic. Funcţionarii DSP au fost duşi la audieri, iar procurorii au decis reţinerea lor pentru 24 de ore. De asemenea, şi pe numele consilierului juridic a fost emisă ordonanţă de reţinere. 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au stabilit că „în cursul anului 2018, cei trei funcţionari din cadrul DSP Bucureşti au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că două persoane de cetăţenie italiană au calitatea de doctor şi dreptul de a practica aceasta profesie pe teritoriul României, eliberându-le coduri de parafă în baza unor dosare incomplete. Cu privire la cea de-a patra persoană s-a reţinut că în calitate de consilier juridic, reprezentant al celor două persoane de cetăţenie italiană, a înlesnit eliberarea codurilor de parafă în baza dosarelor incomplete şi a falsficat mai multe înscrisuri, prin care se atesta, în mod fals, că au fost depuse la dosarele sus menţionate toate înscrisurile necesare eliberării codurilor de parafă”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, angajata DSP care i-a dat codul de parafă falsului chirurg Matteo Politi a spus că a făcut-o „din milă”. 

Ministrul Sănătății spune că eliberarea codului de parafă era ultimul pas care trebuia făcut pentru a obține drept de liberă practică în România. Primul, depunerea actelor doveditoare privind studiile, a fost făcut două luni mai târziu, în timp ce a doua etapă – la Colegiul Medicilor -a fost sărită.

Tot ministrul Sănătăţii a dezvălui că Matteo Politi încheiase şi poliţă de malpraxis. 

Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi nu avea dreptul să practice această meserie în România, a fost prins în februarie de poliţiştii de frontieră în vama Curtici, în timp ce încerca să iasă din ţară cu un tren cu destinaţia Budapesta. Ulterior, Matteo Politi a fost adus la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au emis pe numele lui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.