Trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au revenit, luni, pe Terra

O capsulă Soyuz având la bord trei astronauţi - doi ruşi şi un american -, de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a aterizat luni dimineaţă în stepele din Kazahstan, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune al Agenţiei spaţiale americane (NASA), informează AFP.

RomaniaTV.net
17 sept. 2012, 09:45
Trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au revenit, luni, pe Terra

Americanul Joe Acaba şi ruşii Ghenadi Padalka şi Serghei Revine au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz, ajutată în partea finală a coborârii sale de o paraşută albă.

Cei trei astronauţi au fost consultaţi imediat de medicii sosiţi la locul aterizării.

„Cei trei membri ai echipajului au o stare de sănătate bună şi sunt pe cale să se readapteze la gravitaţia terestră”, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul NASA.

O americancă (Sunita Williams), un japonez (Aki Hoshide) şi un rus (Iuri Malenchenko) se află în prezent la bordul ISS. Un nou echipaj va ajunge la bordul ISS pe 17 octombrie.

În prezent, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.