Închiderile vizează fabrici cu costuri ridicate și consum intensiv de energie, parte din portofoliul european al gigantului chimic. Este vorba, mai exact, despre unitățile din Böhlen (care produce etilen) și Schkopau (care produce clor-alcali și vinil) – Germania, precum și de unitatea din Barry, Marea Britanie (care produce siloxani de bază).
Procedura închiderilor va fi demarată la jumătatea anului viitor și va fi finalizată până la sfârșitul lui 2027. Operațiunile de dezafectare și demolare ar putea continua până în 2029, dacă va fi necesar.
Industria chimică globală se confruntă cu o presiune tot mai mare de a-și regândi strategiile, în condițiile în care Uniunea Europeană se confruntă cu creșteri ale costurilor de producție, cerere slabă și reglementări de mediu stricte.
„Industria noastră în Europa continuă să se confrunte cu dinamici dificile pe piaţă, cu costuri ridicate şi cerere redusă”, a afirmat directorul general al companiei, Jim Fitterling.
Dow anunțase încă de anul trecut că a început o evaluare a unor active din Europa.
La nivel global, compania a desființat deja 1.500 de joburi, începând ianuarie, parte a unui plan de economii de un miliard de dolari. Dow avea, în septembrie 2024, aproape 36.000 de angajați.
„Deși această decizie este costisitoare și va necesita timp pentru implementare, considerăm că este benefică pentru Dow, având în vedere impactul pozitiv estimat asupra EBITDA și a fluxului de numerar liber”, a declarat Matthew Blair, analist la TPH Energy Research, potrivit Reuters. Acesta a adăugat că măsura ar putea contribui la reechilibrarea cererii și ofertei pe piața chimicalelor de bază.
Compania estimează costuri de restructurare cuprinse între 630 și 790 de milioane de dolari, care includ cheltuieli legate de închiderea activelor și plăți compensatorii pentru angajați.
De asemenea, Dow preconizează că aceste măsuri vor atrage economii de 1 miliard de dolari.
Citeste si Se închide o celebră fabrică de confecții din România. A făcut istorie timp de 45 de ani