Trei ipoteze în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD

Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit, joi, în raionul Cantemir din Republica Moldova. În prima fază există trei ipoteze privind cauzele prăbuşirii elicopterului.

02 iun. 2016, 17:36
Trei ipoteze în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD

Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit, joi, în raionul Cantemir din Republica Moldova. Echipajul SMURD care a pierit în Republica Moldova era format din pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Socai, medicul Dumea Mihaela și asistentul Gabi Sandu.

Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prbuşit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului„, a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă, potrivit publika.md.

Potrivit directorului pentru securitate aeronautica Tarom, Valentin Duta, exista trei ipoteze privind cauzele prabusirii elicopterului SMURD in Republica Moldova, acestea fiind vremea rea, eroare de pilotaj sau defectiune tehnica.

„Sunt trei ipoteze: vremea rea, eroare de pilotaj sau defectiune tehnica. Daca era vant, era periculos, se destabilizeaza foarte repede. Inainte de fiecare plecare, si la elicoptere, pe langa faptul ca raporteaza scris ce a fost remediat, comandantul este dator sa treaca pe la meteo. Acolo probabil ca era vreme rea, si mai ales deasupra unei paduri. Probabil ar fi vrut sa intoarca elicopterul dar nu a putut. Cel mai probabil nu si-a apreciat corect metarul meteo. Daca nu era vant este o eroare de pilotaj sau defectiune tehnica. Potrivit procedurii, la decolare se depune planul de zbor. Se fac verificari la fiecare plecare, dar daca din Moldova urma sa faca o alta cursa, e posibil ca verificarea sa nu fi fost facuta. Comandantul unei aeronave care vine si aterizeaza da directiei tehnice jurnalul care spune ce l-a suparat in timpul zborului. Acestia iau jurnalul si sunt obligati sa remedieze. Ei au venit de la Iasi acolo, s-ar putea sa le fi aparut ceva pe drum, le-au dat celor de acolo si probabil nu au stiut ce sa faca”, a declarat Valentin Duta, potrivit bzi.ro.

Citeşte şi: Personalul medical de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, în stare de şoc după tragedia aviatică SMURD