Trei lideri ai principalului grup extremist din Tunisia au fost împuşcaţi

Trei lideri ai Falangelor Okba Ibn Nafaa, principalul grup extremist armat din Tunisia, figurează printre cele cinci persoane împușcate vineri în regiunea Gafsa din centrul țării, a anunțat duminică seară ministrul de interne, Najem Gharsalli, citat de AFP, citată de Agerpres.

13 iul. 2015, 08:59
Trei lideri ai principalului grup extremist din Tunisia au fost împuşcaţi

„Operațiunea desfășurată vineri de forțele noastre de securitate în cooperare cu armata în regiunea Gafsa s-a soldat cu eliminarea a cinci elemente teroriste periculoase, printre care trei lideri principali ai Falangelor Okba Ibn Nafaa”, a declarat Najem Gharsalli într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, Falangele Okba Ibn Nafaa, o ramură a organizației Al-Qaeda în Maghrebul Islamic (AQIM) care a revendicat de la sfârșitul lui 2012 numeroase atacuri contra forțelor armate tunisiene de la granița cu Algeria, a fost eradicată „90 la sută” după această operațiune.

Ministerul de Interne de la Tunis a anunțat vineri că „cinci elemente teroriste” au fost ucise în cursul unei operațiuni a forțelor de ordine.

Doi tunisieni, Mourad Gharsalli și Hakim Hazi, și algerianul Lounis Abou Fath, căutat din 1994 de autoritățile algeriene, sunt „piesele grele” ale acestui grup care a fost eliminat în operațiune, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Unul dintre cei mai căutaţi terorişti a fost ucis în Tunisia

Celelalte două persoane nu au fost identificate până în prezent, conform sursei citate.

„Nu vom da înapoi în fața acestor propagatori ai morții”, a subliniat Najem Gharsalli, afirmând că, „probabil, sunt elemente în Tunisia care au jurat fidelitate grupării Statul Islamic” (SI), însă a negat existența acestei organizații extremiste în țară.

Potrivit autorităților tunisiene, acest grup este, de asemenea, responsabil de atentatul contra muzeului Bardo, de la 18 martie — soldat cu 22 de morți: 21 de turiști și un polițist—, deși acest atac a fost revendicat de organizația Statul Islamic (SI).

Liderul acestuia, jihadistul Lokmane Abou Sakr, a fost ucis la sfârșitul lunii martie într-o operațiune a forțelor speciale în regiunea Gafsa în care nouă militanți înarmați au fost împușcați.

De la revoluția din ianuarie 2011, Tunisia se confruntă cu ascensiunea mișcării jihadiste, responsabilă de moartea mai multor zeci de polițiști, militari, dar și turiști.